DISTRIBUIȚI
pinterest.com

Malnutriţia s-a agravat spre finalul lui 2018 în Afganistan, Republica Centrafricană, Republica Democratică Congo, Sudanul de Sud şi Yemen, relevă un raport publicat luni de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru alimentaţie şi agricultură (FAO) şi Programul alimentar mondial (PAM), transmite AFP, scrie agerpres.

Situaţia din ţările care au cea mai mare nevoie de ajutor umanitar arată că legătura dintre conflicte şi foamete rămâne deosebit de persistentă şi este letală, subliniază autorii celui de-al cincilea raport de acest gen remis din 2016 Consiliului de Securitate al ONU.


Citește și : Trump a evocat posibilitatea lansării unei invazii militare în Venezuela, afirmă un senator american

Raportul constată şi unele îmbunătăţiri în Somalia, Siria şi bazinul lacului Ciad, datorită unei ameliorări a condiţiilor de securitate.

În total însă aproape 56 de milioane de oameni din aceste opt zone de conflict au nevoie de ajutor umanitar de urgenţă şi de asistenţă, notează autorii.

„Raportul demonstrează cu claritate impactul violenţelor armate asupra vieţii şi mijloacelor de existenţă a milioane de bărbaţi, femei, băieţi şi fete prinşi în capcană în mijlocul conflictelor”, a insistat directorul FAO Jose Graziano da Silva, denunţând „niveluri ale foametei inacceptabile în secolul XXI”.

„Trebuie să ameliorăm şi să facilităm accesul în zonele de conflict astfel încât să putem ajunge în mai mare măsură la civilii care au nevoie de ajutorul nostru”, a adăugat directorul PAM David Beasley.

Documentul mai remarcă înmulţirea actelor de violenţă împotriva personalului umanitar, care au dus uneori la suspendarea operaţiunilor, privând de ajutoare populaţii vulnerabile.

Citește și : Rafturile magazinelor alimentare britanice ar fi afectate de un Brexit fără acord

Totodată, raportul estimează că pe parcursul verii lui 2019 va avea loc o deteriorare semnificativă a securităţii alimentare în bazinul lacului Ciad, inclusiv în zonele din Ciad, Nigeria şi Niger unde sunt activi militanţii grupării Boko Haram. Trei milioane de oameni urmează să se confrunte cu o situaţie de insecuritate alimentară crescută, potrivit FAO şi PAM.