DISTRIBUIȚI
Operation World

Un fost ofiţer al serviciilor secrete slovace (SIS) a cărui extrădare din Mali este cerută de ţara sa a fost răpit de la domiciliul său din Bamako, au declarat marţi pentru France Presse avocatul său din Mali şi un comitet de sprijin, potrivit agerpres.

Slovacia, care a redeschis în 2017 ancheta asupra răpirii din 1995, niciodată elucidată, a fiului preşedintelui de atunci Michal Kovac, găsit în Austria vecină, a cerut în zadar extrădarea acestui ofiţer din Mali, unde locuieşte.


Citește și : Premierul Conte insistă pe ‘prietenia istorică’ dintre Italia și Franţa, după atacurile lui Salvini şi Di Maio

„Lubos Kosik, clientul meu de naţionalitate slovacă, un fost ofiţer în ţara sa, a fost răpit marţea trecută de mai mulţi bărbaţi înarmaţi de la domiciliul său din Bamako”, a declarat pentru AFP avocatul său, Yusuf Keita, anunţând depunerea unei „plângeri împotriva lui X pentru răpire şi sechestrare”.

Arestat după o cerere de extrădare a Bratislavei, Lubos Kosik a fost eliberat în noiembrie 2018.

„Având în vedere dovezile prezentate de Slovacia, justiţia din Mali a respins cererea de extrădare” şi el a fost eliberat în 2018, a declarat pentru AFP o sursă judiciară la Bamako.

„Suntem foarte îngrijoraţi de răpirea lui Lubos Kosik. El se instalase în Mali şi învăţa limba franceză pentru a se integra mai bine”, a declarat Michel Desert, membru al comitetului de sprijin, pentru AFP.

„El a spus mereu că nu are nicio responsabilitate” în răpirea din 1995, a adăugat Desert.

„Ne întrebăm dacă nu este o operaţiune comandată din Slovacia”, a mai spus el, estimând că „cu complicităţi locale, unii ar încerca să obţină ilegal o extrădare deja refuzată de justiţia din Mali”.

Citește și : Trump invocă ştirile false ca motiv pentru suspendarea briefing-ului de presă de la Casa Albă

Suspiciunile despre o posibilă implicare în răpirea din 1995 a lui Vladimir Meciar, prim-ministrul slovac de la acea vreme şi principal adversar al lui Michal Kovac, au persistat ani de zile la Bratislava. Un tribunal austriac a considerat în 1995 că SIS se află probabil în spatele răpirii.

Ancheta asupra acestui caz a fost clasată în 1998 de guvernul lui Meciar care a negat orice implicare a sa sau a serviciilor sale de informaţii în răpire.

În aprilie 2017, Parlamentul slovac a abrogat amnistia ordonată de Meciar în 1998 în acest dosar, deschizând calea redeschiderii anchetei.