DISTRIBUIȚI
afp

Malaezia a retrimis în ţările de origine 150 de containere cu deşeuri de plastic, aduse în ţară ilegal, au anunţat luni autorităţile de la Kuala Lumpur. Conform informaţiilor oficiale preluate de AFP şi agerpres., printre altele au fost returnate 43 de containere către Franţa, 42 către Regatul Unit, 17 către SUA şi 11 către Canada; cantitatea totală este de 3737 de tone.

Ministrul mediului, Yeo Bee Yin, a declarat presei că autorităţile malaeziene vor lua măsuri ca ţara să nu ajungă „groapa de gunoi a lumii”. Ea s-a adresat jurnaliştilor în portul Butterworth din nordul ţării, de unde au fost trimise containerele, promiţând că ministerul pe care îl conduce va continua să lupte împotriva poluării, în special cu plastic.


Citeşte şi: Prinţul Harry dă cărţile pe faţă: ‘O mare tristeţe că s-a ajuns la asta’

În curând vor fi returnate încă 110 containere, dintre care 60 către SUA, a mai anunţat Yeo. Ţările exportatoare de deşeuri şi companiile maritime şi-au asumat costul retururilor, a precizat ea: „Nu dorim să plătim niciun cent. Oamenii ne trimit gunoaie, nu noi trebuie să plătim pentru a le trimite înapoi”.

După ce China a sistat în 2018 importurile de deşeuri de plastic pentru industria de reciclare, ţările dezvoltate au încercat să găsească noi destinaţii pentru deşeuri. Capacitatea de reciclare a Malaeziei este în prezent depăşită; mai multe localităţi sunt sufocate de materialele acumulate. Şi alte ţări din sud-estul Asiei au aplicat în ultimele luni politici împotriva importurilor de deşeuri. Indonezia a returnat în ţările de origine câteva sute de containere, iar Filipinele au trimis în Canada o navă cu circa 60, după o controversă îndelungată.

Citeşte şi: Miliardarii lumii au mai mulţi bani decât 60% din restul populaţiei