DISTRIBUIȚI
The Jakarta Post

Autorităţile din Malaezia au arestat 15 persoane, mai ales străini din Indonezia vecină, suspectate de legături cu gruparea militantă Statul Islamic (SI), a anunţat joi poliţia, citată de Reuters, potrivit agerpres.

Malaezia se află sub alertă ridicată din ianuarie 2016, când bărbaţi înarmaţi aliaţi cu SI au comis o serie de atacuri la Jakarta, capitala Indoneziei.


Citește și: Rusia trimite un întreg detașament de aviație militară în Crimeea

Suspecţii au fost arestaţi în mai multe raiduri în întreaga ţară între iulie şi septembrie, a declarat şeful poliţiei antiteroriste malaeziene Ayob Khan Mydin Pitchay într-un comunicat.

Primul caz a implicat un indonezian de 25 de ani lucrător pe o plantaţie de palmieri în statul Sabah din Borneo, despre care poliţia crede că a acţionat ca un facilitator pentru o familie de cinci persoane ce a efectuat un atac sinucigaş asupra unei biserici din Jolo, în sudul Filipinelor, în decembrie 2018.

Ayob a spus că suspectul ar fi canalizat de asemenea fonduri către grupul Maute, care a preluat controlul asupra oraşului lacustru Marawi din Filipine timp de cinci luni în 2017, un conflict ce a ucis peste 1.100 de persoane.

Citește și: Caz ȘOCANT în Noua Zeelandă! Un student a fost găsit MORT în campus la două luni de la deces

Poliţia a declarat că a arestat de asemenea alţi 13 indonezieni şi un malaezian în raiduri separate, sub suspiciunea că efectuează activităţi în sprijinul SI, care au inclus promovarea ideologiei grupului şi recrutarea de noi membri pe social media cu scopul de a lansa atacuri în cele două ţări.

Poliţia a arestat separat un cetăţean indian membru al grupului Sikh pentru Justiţie care a fost interzis în India. De atunci, suspectul a fost deportat, a spus Ayob.

Malaezia a arestat sute de persoane în ultimii ani suspectate de legături cu militanţii.