DISTRIBUIȚI

„Majoritatea victimelor” atentatului sinucigaş comis vineri dimineaţa la un centru educaţional din Kabul „sunt fete”,a declarat pentru AFP un elev care se afla la faţa locului în momentul exploziei ce s-a soldat cu cel puţin 19 morţi, transmite şi agerpres.

„Eram circa 600 (de elevi) în clasă, însă majoritatea victimelor sunt fete”, a declarat elevul într-un spital unde este îngrijit.


Citeşte şi: Uraganul Ian a devastat Florida şi se îndreaptă acum spre sudul SUA; cel puţin 12 oameni au murit – Black News

În înregistrări video postate pe reţelele sociale şi fotografii publicate de mass-media locale se pot vedea victime însângerate transportate de la locul exploziei.

Majoritatea victimelor transportate la spitale sunt femei, a constatat şi un jurnalist al AFP prezent la faţa locului.

Atacul a avut loc într-o instituţie care pregăteşte viitori studenţi pentru examenele de admitere la facultate.

Acest atentat, care a vizat încă o dată lumea educaţiei, a avut loc în cartierul Dasht-e-Barchi, în vestul Kabulului, zonă populată majoritar de şiiţi musulmani şi unde locuieşte minoritatea hazara. În acest cartier au avut loc unele dintre cele mai sângeroase atacuri comise în Afganistan.

Citeşte şi: Uniunea Europeană lucrează la un nou indice pentru gazele naturale lichefiate – Black News

Educaţia este o problemă extrem de sensibilă în Afganistanul majoritar sunnit, talibanii împiedicând numeroase fete să-şi reia învăţământul secundar.

De la revenirea lor la putere, talibanii au impus reguli foarte stricte privind conduita femeilor, în special în viaţa publică. Fundamentaliştii islamişti au închis instituţiile de învăţământ secundar pentru fete în majoritatea provinciilor. De asemenea, au ordonat femeilor să se acopere complet în public, în mod ideal cu o burka.