DISTRIBUIȚI
Publika.md

Efortul UE de a rescrie regulile privind drepturile de autor pentru a lua în considerare platformele online cum ar fi Google Alphabet Inc. a făcut un pas înainte vineri, când majoritatea țărilor membre au convenit asupra unei poziții comune pentru discuțiile de săptămâna viitoare cu parlamentarii, potrivit mediafax.

Negocierile s-au blocat luna trecută, după ce țările UE nu au reușit să-și depășească diferențele, printre care dacă societățile mici ar trebui să se supună regulilor, pe care criticii le-au pus pe seama lobby-ului Google și al altora, relatează Reuters.


Citește și : Grecia, prima ţară care ratifică acordul aderare al Macedoniei la NATO

Italia, Polonia, Țările de Jos, Suedia, Finlanda, Luxemburg, Malta și Slovacia nu au fost de acord cu proiectul.

UE trebuie să-și concilieze poziția cu cea a Comisiei Europene și a Parlamentului European.

Comisia, care a inițiat dezbaterea cu privire la această chestiune acum doi ani, a declarat că revizuirea va proteja patrimoniul cultural al Europei și va crea condiţii de concurenţă echitabilă între marile companii online și editori, radiodifuzori și artiști.

Șeful UE digital Andrus Ansip a declarat că speră că ar putea ajunge la o înțelegere la discuțiile marți și miercuri.

Citește și : SUA speră la un acord de pace în Afganistan înainte de alegerile din iulie

Grupurile de lobby, asociația europeană a revistelor, Asociația Editorilor Ziarelor Europene, Consiliul Editorilor Europeni și News Media Europe au salutat acordul, dar au spus că ar trebui făcute mai multe pentru a le fi protejate drepturile.