DISTRIBUIȚI

Mai mult de jumătate din electoratul spaniol susţine organizarea de alegeri anticipate la nivel naţional, indică un sondaj de opinie publicat luni, pe fondul celei mai grave crize politice din Spania din ultimele decenii, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Premierul spaniol Mariano Rajoy a impus administrarea directă asupra Cataloniei după referendumul privind independenţa regiunii organizat la 1 octombrie şi declarat ilegal de justiţia spaniolă. Mandatul guvernului minoritar condus de Partidul Popular (PP) expiră în 2020, dar 55% dintre persoanele intervievate au spus că doresc organizarea de alegeri până atunci. Într-un sondaj similar organizat în octombrie proporţia era de 49%.


Sondajul a fost realizat de institutul Metroscopia pentru cotidianul El Pais, în perioada 6 – 8 noiembrie, în contextul în care fostul lider al executivului catalan Carles Puigdemont – al cărui guvern a fost destituit de Mariano Rajoy – şi-a continuat demersurile pentru independenţa Cataloniei dintr-un exil autoimpus în capitala Belgiei.

Citeşte şi: Consulatul american din Hong Kong a fost ÎNCHIS. Autorităţile au descoperit o pudră albă necunoscută

Autorităţile de la Madrid au convocat alegeri în Catalonia pentru 21 decembrie.

Rajoy şi-a început al doilea mandat de prim-ministru al Spaniei în octombrie 2016, atunci când Partidul Popular a obţinut cele mai multe voturi în alegeri, dar nu a reuşit să formeze o majoritate parlamentară.

Dacă ar avea loc alegeri în prezent, PP ar obţine 26,1% din voturi, faţă de 26,9% în iulie.

Susţinerea pentru Ciudadanos, un partid originar din Catalonia şi care susţine unitatea Spaniei, a urcat la 22,7%, de la 18,5% în urmă cu patru luni, ajungând la acelaşi nivel cu sprijinul electoral pentru socialişti. Această susţinere pentru formaţiunea Ciudadanos a sporit în timpul crizei catalane, care a devenit al doilea motiv de îngrijorare pentru spanioli, după şomaj.

Partidul de extremă-stânga Podemos, favorabil unui referendum negociat privind independenţa Cataloniei, este susţinut acum de 14,7% dintre spanioli, faţă de 18,7% în iulie.