DISTRIBUIȚI

Majoritatea scoţienilor doresc independenţa faţă de Regatul Unit, arată un sondaj efectuat de YouGov pentru ziarul Times. Rezultatele preluate miercuri de Reuters arată că 53% din locuitorii Scoţiei ar vota pentru independenţă la un eventual nou referendum, faţă de 51% în ianuarie, transmite și agerpres.

Sprijinul pentru naţionaliştii scoţieni a crescut datorită imaginii pozitive despre modul în care au gestionat epidemia de coronavirus. Procentajul opiniilor favorabile independenţei este în prezent cel mai ridicat înregistrat vreodată de YouGov.


Citește și: În caz că va câștiga alegerile, Joe Biden a ales-o pe Kamala Harris să-i fie vicepreședinte

După ce scoţienii au respins independenţa în proporţie de 55% la referendumul din 2014, şi alte sondaje au arătat că între timp opinia majoritară s-a schimbat. Partidul Naţional Scoţian (SNP), aflat la guvernare la Edinburgh, insistă că are dreptul să ceară un nou vot popular, însă premierul Regatului Unit, Boris Johnson, susţine că referendumul din 2014 a fost decisiv şi trebuie respectat.

Sondajul citat sugerează de asemenea că SNP este pe cale să obţină o majoritate fără precedent în parlamentul Scoţiei la alegerile de anul viitor. Ar putea urma o confruntare constituţională cu Londra, apreciază Reuters.

Mare parte din opiniile separatiste par legate de divergenţele între conducerea Scoţiei şi cea a Regatului Unit în general. Circa 72% din cei care au răspuns o apreciază pe Nicola Sturgeon, lidera SNP şi prim-ministru al guvernului scoţian, în schimb nivelul de aprobare pentru Johnson este de doar 20%.

YouGov mai arată că 52% din alegători consideră că Scoţia se îndreaptă într-o direcţie bună – cu 20 de puncte procentuale mai mulţi decât cu un an în urmă.

Citește și: Irakul ANULEAZĂ vizita unui ministru turc

Guvernul condus de Sturgeon, care răspunde de politica de sănătate, a avut o abordare mai prudentă decât cel de la Londra în privinţa epidemiei de coronavirus. În Scoţia – unde trăieşte 10% din populaţia Regatului Unit – nu s-a mai înregistrat niciun deces de COVID-19 de la jumătatea lui iulie. Regatul Unit, care utilizează o metodologie mai largă pentru înregistrarea deceselor, a raportat în acelaşi interval 1362 de morţi.

Sondajul YouGov a fost efectuat în perioada 6-10 august pe un eşantion de 1142 de adulţi.