DISTRIBUIȚI

După cum reiese dintr-un recent sondaj de opinie, românii susţin trimiterea de ajutoare umanitare în Ucraina, dar nu şi trimiterea de arme. Totuşi, zilele acestea Bucureştiul s-a alăturat iniţiativei europene care va trimite la Kiev muniţie în valoare de 2 miliarde euro, scrie MAGYAR NEMZET, potrivit RADOR.

Potrivit sondajului cel mai recent realizat de Avangarde, 64% dintre români resping ideea de ajuta Ucraina cu arme, în timp ce 32% sunt de acord cu acest lucru – relatează cotidianul de limbă maghiară Krónika.


Citeşte şi: 19 funcţionari venezueleni au fost arestaţi într-o ‘cruciadă’ anticorupţie – Black News

În privinţa sprijinului acordat refugiaţilor ucraineni, 64% sunt de acord cu acest lucru faţă de 31% care refuză.

În cazul atacării de către Rusia a ţării vecine Republica Moldova  – care nu face parte din NATO – 47% dintre cei chestionaţi nu ar fi de acord cu un ajutor înarmat, însă 39% se declară de acord cu acest lucru.

Opinia preşedintelui rus Vladimir Putin, conform căreia războiul ruso-ucrainean „a izbucnit din cauza politicii greşite a Occidentului” a fost împărtăşită doar de 24%  dintre cei întrebaţi, iar 59% s-au declarat împotrivă.

În privinţa sancţiunilor din UE, românii au opinat că acestea „sunt motivate în totalitate” doar de fiecare al treilea subiect chestionat.

În opinia a aproape 30%, Ucraina ar trebui să cedeze Rusiei chiar şi teritorii în interesul menţinerii păcii, iar Occidentul va trebui să pună capăt sancţiunilor împotriva Moscovei.

Dintre cei chestionaţi 63% au considerat că România a ieşit în câştig cu aderarea la UE, în timp ce 26% consideră că a pierdut astfel mai mult faţă de cât a câştigat.

Potrivit unui sondaj anterior realizat de IRES, aproape jumătate din cei chestionaţi au apreciat că Bucureştiul a trimis arme Ucrainei, însă autorităţile române nu au confirmat până la acest moment informaţia. În schimb, potrivit externelor din Rusia în pachetele de ajutor umanitar de dimensiuni mai mici se aflau şi arme de calibru mic, muniţie şi echipament millitar.

Citeşte şi: Zelenski salută discuţiile ‘productive’ cu premierul japonez – Black News

Până la acest moment Bucureştiul a trimis la Kiev – oficial, în afară de caschete şi veste antiglonţ – ajutor umanitar (combustibil, alimente, medicamente etc.), respectiv  muniţie.

Luni, împreună cu 17 ţări europene, România a declarat că vor trimite Ucrainei împreună muniţie de artilerie (un milion) în valoare de 2 miliarde euro.

Din sondajul menţionat s-a aflat că din 10 români 6 se tem de o eventuală invazie rusă – România este membră NATO -, însă 80% au încredere în protecţia sistemului Alianţei nord-atlantice.