DISTRIBUIȚI
Culture.pl

Mai mult de jumătate dintre polonezi (54%) consideră că ţara lor trebuie să solicite despăgubiri Germaniei pentru pagubele suferite de Polonia în Al Doilea Război Mondial, iar 36% dintre polonezi se opun acestei idei, relevă un sondaj de opinie realizat de institutul CBOS, notează joi thenews.pl, potrivit agerpres.

În acelaşi timp, ancheta sociologică arată că 45% dintre polonezi sunt de părere că ţara lor ar putea avea mai mult de pierdut decât de câştigat dacă ar încerca să obţină despăgubiri, în timp ce 31% susţin contrariul.


Citeşte şi: Guvernul polonez şi-a reluat demersurile pentru adoptarea legilor privind reforma sistemului judiciar

Sondajul mai indică faptul că trei sferturi dintre polonezi nu cred că eforturile pentru a obţine despăgubiri ar avea succes. În plus, 71% din electoratul polonez estimează că relaţiile cu Germania ar avea de suferit dacă Varşovia ar face un astfel de demers.

În luna septembrie, premierul Beata Szydło a declarat că Polonia merită să primească despăgubiri din partea Germaniei, dar a precizat că executivul de la Varşovia nu a luat o decizie finală în această privinţă.

În aceeaşi lună, liderul Partidului Lege şi Justiţie (aflat la guvernare la Varşovia), Jarosław Kaczyński, a acuzat Berlinul că încearcă să ‘se sustrage’ de la plata unor despăgubiri către Polonia.