DISTRIBUIȚI
Politico Europe
epa04485542 A participant holds the Polish flag during the 'March of Independence' marking Polish Independence Day in Warsaw, Poland, 11 November 2014. Poland's Independence Day marks the restoration of Poland's independence at the end of the First World War, 11 November 1918, after being partitioned for 123 years by Austria-Hungary, Prussia, and Russia. EPA/JACEK TURCZYK POLAND OUT

Circa 58% dintre polonezi susţin ideea că Germania ar trebui să achite Poloniei despăgubiri de război, arată un sondaj preluat joi de DPA din tabloidul Super Express, potrivit agerpres.

Aproximativ 18% din cei care au răspuns consideră că Germania nu ar trebui să plătească, iar aproximativ un sfert nu au nicio părere despre subiect. Sondajul a fost efectuat în perioada 4-6 septembrie pe un eşantion de 1094 de adulţi.


Citește și : Veste bună pentru Chişinău: Rusia ÎŞI RETRAGE arsenalul sovietic din Transnistria

„Polonezii se întreabă: cum este posibil ca vecinii lor dintr-una din cele mai bogate ţări din lume, care au jefuit ţara noastră şi ne-au ucis milioane de cetăţeni să nu fi suportat niciodată niciun fel de consecinţe?”, a declarat Arkadiusz Mularczyk, conducătorul echipei parlamentare pentru evaluarea pagubelor de război, citat de ziar. El susţine că sondajul dovedeşte că polonezii doresc o „dreptate elementară”.

Mai mulţi politicieni polonezi, inclusiv premierul Mateusz Morawiecki, s-au pronunţat recent pentru plata unor despăgubiri din partea Germaniei; DPA reaminteşte că în Polonia vor avea loc pe 13 octombrie alegeri generale.

Citeşte şi: Preşedintele Adunării Generale din Franţa, INCULPAT într-un caz de corupţie

Din punctul de vedere al guvernului de la Berlin, subiectul este închis juridic – o poziţie susţinută recent de ministrul german de externe, Heiko Maas, în timpul vizitei sale la Varşovia, în august. Politicienii germani continuă să sublinieze responsabilitatea morală a ţării lor pentru atrocităţile comise în cel de-al doilea război mondial. Preşedintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a vorbit despre acest subiect pe 1 septembrie, cu ocazia comemorării începutului conflagraţiei.