DISTRIBUIȚI

Majoritatea partidelor politice din Suedia s-au declarat luni, într-o dezbatere în parlamentul de la Stockholm, favorabile depunerii cererii de aderare a ţării la NATO, transmite DPA, potrivit agerpres

Partidul Social-Democrat, al premierului Magdalena Andersson, a anunţat deja că intenţionează să solicite intrarea Suediei în Alianţa Nord-Atlantică.


Citește și : Putin: Aderarea Finlandei şi Suediei la NATO nu este o problemă pentru Rusia

”Există multe lucruri în Suedia care merită să fie apărate şi Suedia este cel mai bine apărată în NATO”, a afirmat şefa executivului suedez luni dimineaţă.

Principala formaţiune de opoziţie suedeză, Partidul Moderat, susţine la rândul său aderarea ţării la NATO.

Duminică premierul Magdalena Andersson a anunţat că va cere a doua zi sprijinul parlamentului de la Stockholm în vederea depunerii candidaturii ţării sale la NATO, după ce Partidul Social-Democrat a renunţat la opoziţia faţă de aderarea la alianţa militară.

Joi, preşedintele finlandez Sauli Niinisto şi premierul Sanna Marin au anunţat la rândul lor că Finlanda va solicita aderarea la NATO „fără întârziere”.

Invazia militară rusă asupra Ucrainei a redeschis dezbaterea în Suedia şi Finlanda cu privire la statutul lor militar. Cele două ţări sunt asociate la Alianţa Nord-Atlantică de la jumătatea anilor ’90 prin intermediului programului ‘Parteneriat pentru Pace’.

Citește și : Germania menţine OBLIGATIVITATEA măştii în aeroporturi şi aeronave

Finlanda s-a opus mult timp opţiunii aderării la NATO, dar invazia militară rusă în Ucraina a dus la o schimbare a opiniilor în această ţară, ce are o frontiera terestră de 1.340 de kilometri cu Rusia.

NATO are în prezent 30 de state membre, dintre care 21 fac parte şi din Uniunea Europeană. Ţările membre ale UE care nu au aderat la Alianţa Nord-Atlantică sunt Austria, Cipru, Finlanda, Irlanda, Malta şi Suedia.