DISTRIBUIȚI
Bild/Joerg Voelkerling

Dintre cei peste 100 de combatanţi ai Statului Islamic care s-au întors în Germania din Siria şi Irak, poliţia germană îi consideră pe 61 dintre ei ca fiind periculoşi, a declarat guvernul german ca răspuns la o solicitare de informaţii a unui parlamentar, transmite dpa.

În jur de jumătate dintre combatanţii consideraţi periculoşi (32) se află în prezent în spatele gratiilor, în închisoare sau în arest preventiv, l-a informat guvernul pe parlamentarul Martin Hess de la Alternativa pentru Germania (AfD).


El a argumentat că poliţia nu este abilitată să-i monitorizeze pe cei consideraţi periculoşi din cauza lipsei de personal şi din motive legale. Martin Hess este fost ofiţer de poliţie.

Potrivit dpa, politicianul de extremă dreapta a declarat că astfel de indivizi ar trebui deportaţi „sau ţinuţi în custodie până când nu vor mai reprezenta o ameninţare”.

Potrivit Ministerului de Interne german, autorităţile cred că peste 1.060 de extremişti islamişti au plecat din Germania în Siria şi Irak în ultimii câţiva ani. Se consideră că aproximativ o treime dintre aceştia s-au întors de atunci în Germania, în condiţiile în care Stat Islamic a fost aproape eradicat în Siria şi Irak.

Mai mult de 100 dintre cei întorşi în Germania sunt cunoscuţi ca foşti combatanţi ai miliţiilor teroriste, a precizat Ministerul de Interne german.

Se crede că cei clasificaţi drept periculoşi sunt capabili să întreprindă atacuri teroriste sau violenţe motivate politic.