DISTRIBUIȚI
OnDMC

Două treimi dintre germani ar susţine legalizarea eutanasiei active voluntare, în timp ce mai puţin de 20% se opun, conform unui sondaj al institutului de cercetare YouGov publicat vineri la Berlin, relatează DPA, potrivit agerpres.

Conform legislaţiei actuale din Germania, eutanasia voluntară este interzisă. Omorârea unei persoane la solicitarea acesteia este pasibilă de până la cinci ani de închisoare.


Citește și: 40 de militari elvețieni s-au îmbolnăvit brusc. Patru dintre ei se zbat între viață și moarte!

Totuşi, eutanasia pasivă, de exemplu prin oprirea echipamentelor medicale care ţin pacientul în viaţă, sau moartea asistată indirect, prin administrarea de medicamente puternice pentru aplanarea durerii şi pentru accelerarea morţii, sunt permise.

Conform sondajului, realizat în aprilie în rândul a 2.085 de persoane, 67% dintre germani sunt în favoarea schimbării legislaţiei pentru a permite eutanasia activă. Numai 17% sunt împotriva unei astfel de măsuri.

Sondajul mai arată că 75% sunt în favoarea eutanasiei pasive, un procent mai ridicat, de 82%, înregistrându-se în rândul respondenţilor de peste 55 de ani.

În Germania, sinuciderea asistată, care înseamnă a pune la dispoziţia pacientului medicamente care îi cauzează moartea, nu atrage punerea sub acuzare a celui care o face. Conform sondajului, 69% sprijină asta.

Citește și: CIJ intervine în cazul unui indian condamnat la moarte în Pakistan

Miercuri, Curtea Federală de Justiţie din Germania a menţinut deciziile unor tribunale regionale din Berlin şi Hamburg în legătură cu doi doctori care nu au luat măsurile necesare să salveze vieţile unor pacienţi împotriva voinţei lor.

Instanţa a stabilit că voinţa pacienţilor a fost factorul decisiv, sprijinând hotărârea tribunalelor inferioare conform cărora doctorii nu ar trebui trimişi în judecată. Medicii au avut grijă ca pacienţii care luau medicamente să îşi pună capăt vieţii.