DISTRIBUIȚI
American Academy of Cosmetic Dentistry

Majoritatea francezilor nu mai consideră SUA un aliat sigur, arată un sondaj de opinie online publicat miercuri şi preluat de AFP,potrivit agerpres.

Potrivit sondajului realizat de Ifop, doar 44% din cei care au răspuns mai au încredere în Statele Unite ca aliat sau partener al Franţei, faţă de 77% în 2014.


Citește și : Uraganul Florence amenință coasta de est a SUA cu inundații puternice

Francezii consideră în schimb, în proporţie de 89%, că Germania este un aliat sigur; ponderea opiniilor favorabile ţării vecine a crescut de la 65% în 1995, respectiv 82% în 2014.

America este văzută ca un adversar în plan economic în ceea ce priveşte accelerarea dezvoltării Franţei (78% din răspunsuri) şi a Europei (81%), precum şi combaterea modificărilor climatice după retragerea Statelor Unite din Acordul de la Paris (88%).

Ifop face şi o analiză a datelor obţinute la comanda Fundaţiei pentru Inovaţie Politică, a American Jewish Committee Europe şi a grupului de reflecţie Le Sursaut, din care fac parte mai multe organizaţii neguvernamentale. Potrivit institutului, tendinţa de neîncredere în Statele Unite este cauzată în primul rând de preşedintele american, Donald Trump, despre care au o părere bună doar 17% din francezi, în timp ce 83% au o imagine nefavorabilă.

Francezii fac însă distincţia între preşedinte şi cetăţeni: trei sferturi dintre cei care au răspuns la sondaj consideră că Donald Trump nu reprezintă imaginea majorităţii americanilor, pentru care 79% din francezi au sentimente prieteneşti.

Ifop subliniază că 82% din francezi consideră că este importantă păstrarea unor relaţii bune între Europa şi Statele Unite în anii următori, în ciuda degradării acestor relaţii după instalarea lui Trump la Casa Albă.

Citește și : China: Nouă morți și 43 de răniți după ce o maşină a intrat într-o piaţă din oraşul Mishui

Studiul relevă şi percepţia negativă a francezilor asupra evoluţiei democraţiei, pe care o consideră mai fragilă decât acum câţiva ani în propria lor ţară (52%), în Europa în general (56%) şi în Statele Unite (64%); doar 38% consideră însă că democraţia a slăbit şi în Germania.

Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 1007 persoane reprezentativ pentru populaţia Franţei în vârstă de peste 18 ani, prin interviuri online în 10 şi 11 septembrie.