DISTRIBUIȚI
anilmachado.wordpress.com

Nouă din zece evrei din Uniunea Europeană consideră că antisemitismul s-a agravat în ultimii cinci ani în Europa, relevă un studiu realizat de Agenţia pentru drepturi fundamentale a UE (FRA), ale cărui rezultate au fost date luni publicităţii, transmite dpa, potrivit agerpres.

Sondajul de opinie, realizat pe un eşantion de 16.400 de evrei din Europa, arată că 27% dintre ei au fost hărţuiţi cel puţin o dată în ultimele 12 luni şi că 79% dintre evreii hărţuiţi în ultimii cinci ani nu au raportat incidentele la poliţie sau la altă instituţie publică.


Citeşte şi: CNN dezvăluie ultimele cuvinte ale lui Jamal Khashoggi

O proporţie de 89% dintre evreii din Europa cred că antisemitismul este cel mai problematic pe internet şi pe reţelele de socializare online.

Studiul mai indică faptul că 38% dintre evreii europeni au luat în calcul să emigreze întrucât nu se simt în siguranţă în Europa, iar şapte din zece evrei din UE consideră că eforturile statelor membre de a combate antisemitismul nu sunt eficiente.

Citeşte şi: ‘Vestele galbene’ se extind în Europa! Protestele din Macedonia au preluat modelul francez

‘Sunt profund îngrijorat de creşterea antisemitismului, aşa cum arată raportul FRA. Este crucial să combatem acest flagel cu forţă şi colectiv. Comunitatea evreiască trebuie să se simtă sigură şi acasă în Europa. Dacă nu putem realiza acest lucru, Europa încetează să mai fie Europa”, a subliniat prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

Sondajul a fost realizat în 12 ţări unde trăieşte o proporţie de 96% din populaţia evreiască din blocul comunitar: Austria, Belgia, Danemarca, Franţa, Germania, Italia, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Spania, Suedia şi Ungaria.