DISTRIBUIȚI
Mankato Free Press

Majoritatea alegătorilor din regiunea japoneză subtropicală Okinawa au votat duminică, în cadrul unui referendum, împotriva unei controversate relocări a unei baze militare americane, potrivit sondajelor la ieşirea din secţiile de votare, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Fără să indice un procentaj precis, media japoneze, inclusiv NHK şi agenţia de presă Kyodo, au relatat că opozanţii faţă de mutarea bazei Corpului de puşcaşi marini americani din Futenma, dintr-o zonă dens populată a Okinawei unde se află acum, către un loc izolat, în parte înconjurat de mare, au câştigat referendumul.


Citește și : Cel puţin 18 persoane au murit în explozia unei mine terestre lăsate de islamiști în apropiere de oraşul sirian Hama

Acest vot privind proiectul susţinut de guvernele japonez şi american nu are însă valoare legală.

Transferarea bazei din Futenma în regiunea Nago, la 50 de km, a fost decisă prima dată în 1996, în timp ce SUA se străduiau să calmeze furia locuitorilor după un viol în grup comis de militari americani. De atunci, proiectul a fost blocat.

Locuitorii care se opun reamplasării bazei doresc ca ea să fie mutată din regiunea Okinawa, care susţine că suportă o parte disproporţionată a poverii militare americane. Okinawa totalizează mai puţin de 1 % din suprafaţa Japoniei, dar găzduieşte mai mult de jumătate din cei circa 47.000 de militari americani staţionaţi în ţară.

Citește și : Iranul a testat cu succes o rachetă de croazieră în cursul unor exerciţii navale în Golf

Pentru SUA, aceste insule situate aproape de Taiwan au o importanţă strategică în Asia. Guvernul japonez condus de Shinzo Abe nu are în vedere o schimbare.