DISTRIBUIȚI

Habitatul maimuţelor mari, cum ar fi gorilele, cimpanzeii şi maimuţele bonobo, se va micşora masiv în Africa în următorii 30 de ani, atrage atenţia un studiu realizat de peste 60 de oameni de ştiinţă, informează dpa, potrivit agerpres.

Potrivit unei cercetări apărute în revista Diversity and Distributions, până la 85 la sută din arealul curent al maimuţelor nu va mai fi locuibil până la mijlocul secolului.


Citeşte şi: Poliţiştii au SPART comunicaţiile codificate ale infractorilor! Sute de arestări la nivel internaţional – Black News

Distrugerea habitatului este strâns legată de schimbările climatice, de defrişări şi de creşterea populaţiei umane.

Gorilele, cimpanzeii şi maimuţele bonobo se confruntă cu „un viitor sumbru”, subliniază cercetătoarea Ilka Herbinger, de la World Wide Fund For Nature (WWF) şi co-autoare a studiului. „În numeroase regiuni din Africa, rudele noastre cele mai apropiate riscă să dispară foarte curând”, a avertizat ea.

În acest context, Herbinger a făcut apel la oprirea „colapsului climei” şi a „distrugerii pădurilor” pentru a reduce extincţia în masă a maimuţelor mari.

Potrivit studiului, publicat pentru prima dată duminică, sunt de asemenea cruciale pentru supravieţuirea maimuţelor africane menţinerea şi crearea unor „legături şi coridoare” între habitate care ar putea oferi un refugiu pe viitor.

Spre exemplu, deşi lanţurile montane sunt în prezent habitate mai puţin adecvate pentru unele specii de maimuţe mari, se aşteaptă ca acest lucru să se schimbe odată cu încălzirea globală. În teorie, animalele ar putea supravieţui dacă ar putea migra din zonele joase în cele montane.

Citeşte şi: Americanii nu sunt siguri că Iranul respectă acordul nuclear – Black News

Studiul a fost primul care a examinat efectele schimbărilor climatice, ale utilizării terenurilor şi ale creşterii populaţiei umane asupra viitorului gorilelor, cimpanzeilor şi maimuţelor bonobo.

În prezent, toate maimuţele mari din Africa figurează pe Lista Roşie a Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii (IUCN) cu speciile aflate în pericol fie pe cale de dispariţie, fie ca în pericol iminent de dispariţie.