DISTRIBUIȚI
strana.ua

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, cere eliberarea fostului şef de stat georgian, Mihail Saakaşvili, care se află în stare critică, informează Radio Chişinău, potrivit agerpres.

„Trebuie eliberat imediat şi trimis pentru tratament în străinătate’, a scris Maia Sandu într-un mesaj publicat pe Twitter.


Citeşte şi: Aproape 1.900 de ‘instructori ruşi’ sunt prezenţi în Republica Centrafricană – Black News

„Starea fizică a lui Mihail Saakaşvili, una critică, este extrem de îngrijorătoare. Torturarea până la moarte a unui lider de opoziţie este inacceptabilă pentru o ţară care vrea să adere la Uniunea Europeană. Mihail Saakaşvili trebuie eliberat imediat şi trimis pentru tratament în străinătate’, a scris Maia Sandu într-un mesaj postat pe Twitter.

Mihail Saakaşvili a fost preşedinte al Georgiei între 25 ianuarie 2004 şi 17 noiembrie 2013, iar între mai 2015 şi noiembrie 2016, guvernator al Odesei, în Ucraina.

În octombrie 2021, Saakaşvili a fost arestat după ce a pătruns ilegal în Georgia, în încercarea de a reveni în ţară în contextul alegerilor locale organizate la acea vreme.

În 2018, acesta a fost condamnat în lipsă la şase ani de închisoare pentru abuz de putere, respectiv trei ani de închisoare pentru încercarea de a înlătura probe cu privire la o altercaţie din 2005 în care a fost implicat politicianul de opoziţie Valerii Ghelaşvili.

Joi, Ministerul de Externe al Ucrainei a protestat ferm faţă de tratamentul la care este supus Mihail Saakaşvili de către actuala conducere de la Tbilisi, amintind Georgiei, într-un comunicat postat pe site-ul oficial al instituţiei, că fostul preşedinte georgian este şi cetăţean ucrainean.

MAE ucrainean a lansat totodată un apel către guvernele străine şi organizaţiile internaţionale să se pronunţe pentru apărarea şi punerea în libertate a fostului lider georgian, atenţionând că viaţa acestuia este în pericol din cauza represaliilor politice din partea actualei conduceri georgiene.

Citeşte şi: Orban al Ungariei îi cere Ucrainei să renunțe – Black News

Cu toate acestea, Ministerul Justiţiei din Georgia consideră că ‘nu există motive obiective’ pentru transferul lui Saakaşvili la terapie intensivă.

Potrivit experţilor, în perioada cât a fost preşedinte, Mihail Saakaşvili şi-a făcut numeroşi duşmani, mai ales în cursul campaniei împotriva corupţiei, când a dizolvat pur şi simplu vechea miliţie şi a creat de la zero una nouă. În plus, actualele instituţii de forţă de la Tbilisi ar fi penetrate de agenţi ruşi, iar adversitatea preşedintelui rus Vladimir Putin faţă de Saakaşvili este cunoscută, mai scrie presa ucraineană.