DISTRIBUIȚI

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a discutat luni cu William Massolin, care îşi încheie misiunea de şef al Oficiului Consiliului Europei în republică, informează marţi MOLDPRES, potrivit agerpres.

Potrivit biroului de presă al preşedinţiei moldovene, Maia Sandu le-a mulţumit lui William Massolin şi echipei sale pentru sprijinul constant acordat realizării reformelor democratice în Republica Moldova, în domeniul justiţiei, mass-media şi al respectării drepturilor omului.


Citeşte şi: Fostul preşedinte taiwanez face o vizită în China: ‘Suntem chinezi cu toţii!’ – Black News

Guvernul de la Chişinău îşi va continua eforturile de reformare a justiţiei şi de recâştigare a încrederii oamenilor în acest sector, a dat asigurări Maia Sandu.

„O justiţie funcţională şi independentă este o precondiţie pentru dezvoltarea economiei şi consolidarea statului nostru, şi o condiţie esenţială în parcursul nostru european”, a subliniat preşedinta Republicii Moldova.

Lunea trecută, Maia Sandu a anunţat, în finalul şedinţei Consiliul Suprem de Securitate pe care îl convocase în legătură cu situaţia excepţională din domeniul justiţiei, accelerarea creării Consiliului Superior al Magistraturii, care ar urma să devină funcţional în cel mult 30 de zile. Într-o conferinţă de presă susţinută la finalul acestei reuniuni, Maia Sandu a anunţat totodată crearea unei Curţi Anticorupţie în termen de trei luni şi „înnoirea” sistemului justiţiei cu tineri „oneşti” şi care „au învăţat bine”.

Citeşte şi: Primele tancuri britanice Challenger au sosit în Ucraina – Black News

Consiliul Europei depune eforturi pentru a susţine Republica Moldova în vederea respectării de către aceasta a standardelor Organizaţiei şi a statului de drept printr-o serie de mecanisme care monitorizează evoluţia Republicii Moldova sub aceste aspecte.

Republica Moldova a devenit membru al Consiliului Europei pe data de 13 iulie 1995, iar Parlamentul Republicii Moldova a ratificat Convenţia europeană a drepturilor omului pe data de 24 iulie 1997. Biroul de Informare al Consiliului Europei a fost înfiinţat la Chişinău pe data de 30 iunie 1997, la solicitarea guvernului Republicii Moldova.