DISTRIBUIȚI

Mai mulţi senatori brazilieni au cerut marţi Curţii supreme şi Parchetului suspendarea „până la noi ordine” a conturilor preşedintelui Jair Bolsonaro pe Facebook, Twitter şi Instagram, după ce acesta a postat informaţii false despre coronavirus, relatează AFP, potrivit agerpres

Într-un text oficial, senatorii Comisiei de anchetă parlamentară (CPI), care timp de şase luni a cules probe asupra modului de gestionare a pandemiei soldate cu peste 605.000 de morţi în Brazilia, cer această suspendare după ce preşedintele de extremă dreapta a asociat vaccinul împotriva COVID-19 cu SIDA într-un video postat pe reţelele sociale.


Citește și : Amnesty International cere o anchetă în Emirate după expulzarea unor migranţi africani

Luni, platforma video YouTube a suspendat pentru o săptămână activităţile canalului preşedintelui, care are 3,5 milioane de abonaţi, din acelaşi motiv, după ce a retras înregistrarea video.

„Am suprimat un video al canalului lui Jair Bolsonaro pentru încălcarea politicilor noastre (…) privind COVID-19 afirmând că vaccinurile nu reduc riscul de a contracta maladia şi că provoacă alte maladii infecţioase”, a precizat YouTube într-un comunicat trimis AFP.

Reţelele sociale Facebook şi Instagram, care aparţin aceluiaşi grup, au înlăturat şi ele înregistrarea luni, din acelaşi motiv.

Facebook a mai retras în martie un video în care Bolsonaro, criticând măsurile preventive şi vaccinurile anti-COVID, încuraja adunările, într-un moment în care circa 2.500 de persoane mureau zilnic de coronavirus în Brazilia.

Jair Bolsonaro a fost acuzat, într-un raport devastator al CPI care ar urma să fie adoptat oficial marţi, că i-a „expus deliberat” pe brazilieni unei „contaminări în masă” prin faptul că a negat gravitatea crizei sanitare.

Citește și : Regina Marii Britanii a participat la primul ei angajament oficial după spitalizarea de săptămâna trecută

În emisiunea sa săptămânală în direct de joi, preşedintele a menţionat un zvon potrivit căruia rapoarte oficiale ale guvernului britanic „sugerează” că persoanele vaccinate cu schema completă dezvoltă virusul SIDA „mult mai repede decât este normal”.

De la venirea sa la putere în ianuarie 2019, preşedintele brazilian, care comunică în mare parte doar pe reţelele sociale, a fost acuzat cu regularitate că răspândeşte informaţii false, notează AFP.