DISTRIBUIȚI
dpa

Un număr de 38 de poliţişti din landul german Hessa (vest) sunt anchetaţi în legătură cu tendinţe de extremă dreaptă, a anunţat joi ministrul de interne al landului, Peter Beuth, citat de agenţia DPA, potrivit Agerpres.

Exprimându-se în cadrul Comisiei pentru afaceri interne din parlamentul de land din Wiesbaden, Beuth s-a referit la 23 de cazuri actuale, plus altele datând din 2015, în care procedurile judiciare şi de afaceri interne continuă.


Citește și : Irak: Bilanţul scufundării unui feribot în râul Tigru a urcat la 71 de morți

Potrivit ministrului Beuth, mulţi dintre poliţiştii în cauză au fost demişi sau transferaţi.

”Extremismul nu poate fi scuzat în nici un fel. Din acest motiv, nu minimalizăm nimic, dar încercăm să înlăturăm din funcţie aceste persoane, în măsura în care este posibil din punct de vedere legal”, a declarat Beuth.

Anul trecut a fost demarată o anchetă după ce a fost depusă o plângere în august de către o avocată de origine turcă din Frankfurt, Seda Basay-Yildiz, care a primit un fax ce susţinea că provine de la ”NSU 2.0”, în care expeditorul o ameninţa că îi va ucide fetiţa în vârstă de doi ani.

Abrevierea ‘NSU 2.0’ se referă la ‘National Socialist Underground’, o grupare de extremişti de dreapta găsită vinovată de asasinarea a opt turci la întâmplare pe străzi germane între 2000 şi 2007.

Dna Basay-Yildiz a reprezentat familiile unora dintre victimele NSU. Ea a apărat de asemenea islamişti consideraţi drept o ameninţare pentru ordinea publică.

În cursul investigaţiilor lor, anchetatorii din cadrul poliţiei au descoperit informaţii despre dna Basay-Yildiz luate din sistemul informatic al calculatorului unui poliţist.

Citește și : Mecanismul consolidat de protecţie civilă UE a intrat în vigoare

Ministrul Beuth a precizat că cel mai recent fax către avocată a fost trimis în ianuarie.

Investigaţiile au dus la descoperirea unui grup suspect de chat de extremă dreapta folosit de către unii poliţişti din Frankfurt, care se află în landul Hessa.