DISTRIBUIȚI

Membri ai grupării jihadiste Abu Sayyaf au răpit mai mulţi pescari indonezieni în apele malaeziene din estul insulei Borneo, au anunţat marţi autorităţile de la Jakarta, citate de AFP, potrivit agerpres.

„Dispariţia unui vas de pescuit malaezian cu opt indonezieni la bord (…) în cursul unei răpiri operate de Abu Sayyaf a fost confirmată”, potrivit unui comunicat al ministerului de Externe indonezian.


Citeşte şi: O baracă plină cu muncitori a luat foc! 11 oameni au ars de vii!

Vasul şi cei opt marinari care se aflau la bord au fost capturaţi săptămâna trecută de membri ai grupării extremiste filipineze Abu Sayyaf, însă trei dintre ei au fost eliberaţi ulterior.

Ministerul indonezian a precizat că cooperează strâns cu autorităţile din Malaezia şi Filipine pentru eliberarea echipajului şi a făcut apel la pescari să evite această zonă din Marea Sulu cunoscută ca periculoasă. Mai mulţi indonezieni au fost răpiţi în circumstanţe similare anul trecut.

Gruparea Abu Sayyaf este activă de mai multe decenii în sudul arhipelagului Filipinelor.

Citeşte şi: Fostul şef al Interpolului, CONDAMNAT la ani grei de închisoare pentru corupţie

Organizaţia este o ramificaţie extremistă a insurecţiei separatiste musulmane soldate cu peste 150.000 de morţi începând cu anii 1970 în regiunile din sudul filipinez, unde populaţia este în foarte largă majoritate catolică.

Abu Sayyaf s-a făcut remarcată prin atentate cu bombă sau răpiri pentru răscumpărare având ca ţinte turişti şi misionari.

Recent, gruparea a atacat nave de marfă şi vapoare de pescuit în apele puţin sigure din apropierea Malaeziei şi Indoneziei.