DISTRIBUIȚI
Reuters

Parlamentarii britanici votează joi patru amendamente la moţiunea propusă de premierul Theresa May pentru amânarea Brexitului, după ce zilele trecute au respins atât acordul convenit de şefa executivului cu UE cât şi varianta unui Brexit fără acord, transmite agenţia Reuters, potrivit agerpres.

În moţiune a fost inclusă opţiunea pentru o scurtă amânare a Brexitului, până pe 30 iunie, dacă până pe 20 martie Camera Comunelor votează totuşi un acord, sau pentru o amânare mai lungă dacă impasul persistă. Orice amânare trebuie însă aprobată şi de liderii europeni, care se reunesc pe 21-22 martie la Consiliul European.


Citește și: Capul clanului Gambino, ASASINAT în fața casei sale din New York

Preşedintele Camerei Comunelor, John Bercow, a anunţat că a selectat un amendament prin care se solicită un al doilea referendum pe tema Brexitului, înaintat de un grup de deputaţi din opoziţia laburistă, de conservatori pro-UE şi din noul grup al independenţilor.

Un alt amendament care va fi supus votului cere premierului May să folosească răgazul de timp dat de amânarea Brexitului pentru a oferi parlamentului ocazia să ”găsească o majoritate pentru o abordare diferită”.

Citește și: Guvernul venezuelean anunță remedierea penei de curent

Aceste două ultime amendamente fac parte dintr-un plan prin care un grup de parlamentari încearcă să preia controlul agendei parlamentare pe 20 martie pentru a forţa o discuţie asupra diferitelor opţiuni privind Brexitul, cu obiectivul de a se forma în Camera Comunelor o majoritate care să permită ieşirea din blocajul creat de respingerea de două ori a acordului din cauza clauzei de ”backstop” privind frontiera nord-irlandeză, care nemulţumeşte numeroşi deputaţi britanici pentru că ea riscă să menţină pe termen nedefinit Regatul Unit în uniunea vamală europeană.

Premierul Theresa May şi-a manifestat intenţia ca tot pe 20 martie să supună pentru a treia oară votului Camerei Comunelor acordul privind Brexitul.