DISTRIBUIȚI

Miniştrii de externe ai celor trei republici baltice – Estonia, Letonia şi Lituania – precum şi omologii lor polonez şi suedez se vor deplasa marţi în oraşul-port ucrainean Mariupol, unde şeful diplomaţiei ucrainene Pavlo Klimkin îi va informa cu privire la situaţia din porturile ucrainene de la Marea Azov, informează luni Baltic Times, potrivit agerpres.

Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a precizat că şefii diplomaţiilor celor cinci ţări au fost invitaţi la Mariupol pentru a se familiariza cu posibilităţile navelor de a accede în porturile ucrainene de la Marea Azov, potrivit agenţiei de presă ruse Interfax.


Vezi și: Un avion Boeing 707 s-a prăbușit în Iran – FOTO/VIDEO

Rusia, care a anexat Peninsula Crimeea ce aparţinea Ucrainei, obstrucţionează activitatea porturilor Mariupol şi Berdyansk, neacordând tuturor navelor-cargo dreptul de a trece prin Strâmtoarea Kerci, peste care a construit un pod spre Crimeea.

Relaţiile dintre Rusia şi Ucraina s-au înrăutăţit la sfârşitul lunii noiembrie după incidentul naval din Marea Neagră, când trei nave militare ucrainene au fost sechestrate cu forţa, iar echipajele lor capturate, în apropiere de strâmtoarea Kerci de către gărzile de coastă ruse sub pretextul că ar fi încălcat apele teritoriale ruse.

Citește și: Donald Trump amenință că va ‘devasta economic’ Turcia

Moscova a desfăşurat din 2014, de când a anexat Crimeea, patru batalioane de sisteme antiaeriene S-400 Triumf în peninsulă, la Djankoi (nord), Evpatoria (vest), Feodosia (sud) şi Sevastopol, monitorizând astfel întregi zone din regiunea Mării Negre, potrivit experţilor.