DISTRIBUIȚI

Nouă reprezentanţi importanţi ai mişcării pro-democraţie din Hong Kong au fost condamnaţi miercuri la pedepse cuprinse între şase şi zece luni de închisoare pentru că au participat anul trecut la un priveghi în memoria reprimării sângeroase a protestului din Piaţa Tiananmen, priveghi interzis de poliţie, informează AFP, potrivit agerpres.

Alte trei persoane au primit pedepse cu suspendare pentru că au luat parte la o adunare ilegală sau au incitat alte persoane să participe la ea.


Citeşte şi: Tot mai mulţi canadieni votează anticipat – Black News

Această condamnare intervine la o săptămână după inculparea pentru „incitare la subversiune” a trei responsabili principali ai asociaţiei care a organizat acest priveghi.

Timp de trei decenii, organizaţia Hong Kong Alliance aduna pe 4 iunie zeci de mii de persoane într-un parc, pentru un priveghi cu candele în memoria victimelor represiunii din 1989 din Piaţa Tiananmen, cu sloganuri ce îndemnau la democraţie în China.

De doi ani aceste priveghiuri au fost interzise, autorităţile invocând pandemia de coronavirus şi ameninţări în materie de securitate.

China este pe cale să-şi impună tutela autoritară asupra Hong Kong-ului, după manifestaţiile pro-democraţie uriaşe şi adesea violente care au avut loc în 2019.

Zeci de personalităţi pro-democraţie au fost arestate.

Miercuri, Albert Ho, fostul vicepreşedinte al Alianţei Hong Kong, a fost condamnat la zece luni de detenţie pentru incitare şi şase luni pentru că a luat parte la priveghi. El va ispăşi aceste pedepse în acelaşi timp cu cele 18 luni pe care le-a primit în alte dosare.

În total, 26 de militanţi sunt vizaţi pentru că au luat parte la priveghi în 2020. Doi dintre ei, Nathan Law şi Sunny Cheung, au fugit din oraş pentru a se refugia în străinătate, după prima convocare a grupului la tribunal, în septembrie 2020.

Citeşte şi: Prelaţii din Georgia, SPIONAŢI de serviciile de informaţii ale acestei ţări – Black News

În noaptea de 3 spre 4 iunie 1989, armata chineză a reprimat într-o baie de sânge manifestaţii studenţeşti care se desfăşurau de şapte săptămâni în imensa Piaţă Tiananmen, în centrul Beijingului, făcând sute sau chiar peste o mie de morţi.

Acest subiect este tabu în China, unde regimul comunist nu a exprimat niciodată regrete pentru masacrul din 1989 şi unde nicio comemorare a acestui eveniment nu este autorizată, notează AFP.