DISTRIBUIȚI
TIMOTHY A. CLARY, AFP VIA GETTY IMAGES

Gărzile Revoluţionare au reţinut mai mulţi cetăţeni străini, inclusiv numărul doi al ambasadei Marii Britanii la Teheran, pentru presupuse acte de spionaj, cum ar fi prelevarea de probe de sol în zone restricţionate, a informat miercuri televiziunea iraniană de stat, transmite Reuters, potrivit agerpres.  

Postul de televiziune nu a precizat dacă persoanele reţinute continuă să se afle în arest.


Citește și :  Premierul ucrainean: Oligarhii ruși ar trebui să plătească nota de plată pentru reconstrucție

„Aceşti spioni prelevau mostre de pământ în deşertul central al Iranului, unde s-au desfăşurat exerciţiile cu rachete aerospaţiale ale Gărzilor Revoluţionare”, conform sursei citate.

În imagini apar Giles Whitaker şi familia sa în centrul Iranului, unde diplomatul britanic pare să ia mostre de sol în apropierea unei zone în care avea loc un test de rachetă.

„Whitaker a fost expulzat (din zonă) după ce şi-a cerut scuze”, potrivit reportajului.

Una din persoanele reţinute a fost identificată de televiziunea de stat ca fiind soţul ataşatului cultural al Austriei în Iran.

De asemenea, a fost difuzată fotografia unui al treilea cetăţean străin, identificat ca Maciej Walczak, un profesor universitar din Polonia despre care a afirmat că se afla în vizită ca turist. Reportajul a prezentat imagini în care, aparent, Maciej Walczak şi trei colegi colectau mostre de pământ într-o altă zonă, după ce au vizitat Iranul în cadrul unui program de schimburi ştiinţifice. Postul de televiziune a afirmat că activităţile acestora a coincis, de asemenea, cu testarea unei rachete în provincia Kerman din sudul Iranului.

Citește și : Şeful spionajului militar ucrainean: Războiul declanşat de Rusia în Ucraina s-ar putea încheia anul viitor

Gărzile Revoluţionare au arestat zeci de cetăţeni cu dublă cetăţenie şi străini în ultimii ani, în mare parte sub acuzaţii de spionaj sau legate de securitate.

Organizaţiile pentru protecţia drepturilor omului au acuzat Iranul că încearcă să obţină concesii din partea altor ţări prin arestări sub astfel de acuzaţii, care ar putea fi fabricate. Autorităţile de la Teheran neagă însă că ar aresta persoane din motive politice.