DISTRIBUIȚI

Mai multe zeci de aleşi francezi de pe întreg eşichierul politic au făcut apel vineri la Uniunea Europeană „să renunţe” la acordul încheiat cu Azerbaidjan pentru dublarea importurilor de gaz, denunţând „aspiraţiile belicoase” ale acestei ţări, relatează AFP, potrivit agerpres.

„Această iniţiativă continuă cursa frenetică de exploatare a resurselor planetei noastre şi plasează Uniunea Europeană în situaţia unei noi dependenţe faţă de un stat cu aspiraţii belicoase”, afirmă semnatarii unui articol publicat în cotidianul Le Monde.


Citește și : Patru militanţi pro-democraţie din Hong Kong pledează vinovat la acuzaţia de subminare

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat pe 18 iulie, la Baku, un acord cu Azerbaidjanul pentru dublarea „în câţiva ani” a importurilor de gaz ale UE din această fostă republică sovietică din Caucaz.

„Cerem urgent Comisiei Europene să renunţe la acest proiect cu Azerbaidjanul şi şefilor de stat şi de guvern din UE, precum şi Parlamentului European, să nu ratifice sub niciun pretext un acord care ar avea drept efect substituirea dependenţei de gazul rusesc cu o dependenţă de gazul azer”, avertizează cei circa 60 de semnatari ai scrisorii, printre care se află şeful Partidului Socialist, Olivier Faure, şi preşedintele regiunii Provence-Alpes-Cote d’Azur, apropiat de majoritatea prezidenţială, Renaud Muselier.

Potrivit semnatarilor, ţara din Caucaz „participă de asemenea la cursa frenetică pentru finanţări în materie de armament care îi extermină pe armeni în Nagorno-Karabah sau în Republica Armenia”.

„Azerbaidjanul a arătat cu claritate că nu este satisfăcut de victoria sa militară”, susţin ei referindu-se la „războiul de 44 de zile din toamna lui 2020” în regiunea Nagorno-Karabah, provincie azeră cu populaţie majoritar armeană, un teritoriu disputat cu Armenia.

În opinia semnatarilor, acest acord reprezintă „de altfel un răspuns al trecutului, contrar angajamentelor tranziţiei ecologice şi exigenţelor privind o energie mai verde pentru o Uniune Europeană mai suverană”.

Citește și : Noul ambasador al Statelor Unite NU are voie să intre în Nicaragua

„Alegând Azerbaidjanul ca furnizor de gaz, dna von der Leyen slăbeşte Uniunea Europeană”, avertizează ei.

Printre semnatarii textului se numără secretarul naţional ecologist Julien Bayou (Europe Ecologie les Verts, EELV), de deputata stângii radicale Clémentine Autain (La France insoumise), de eurodeputatul de dreapta Francois-Xavier Bellamy (Les Républicains, LR) şi de eurodeputatul EELV Yannick Jadot.