DISTRIBUIȚI
The Economist

Mai multe ţări ale Grupului de la Lima au respins sâmbătă orice „intervenţie militară” sau „folosirea forţei în Venezuela”, la o zi după declaraţiile secretarului general al OSA, Luis Almagro, care nu a exclus această opţiune, relatează AFP, conform agerpres.

Unsprezece din cele 14 ţări care formează acest grup „şi-au exprimat preocuparea şi au respins orice demers implicând o intervenţie militară sau exercitarea violenţei, ameninţării sau folosirea forţei în Venezuela”, potrivit unui comunicat dat publicităţii de Ministerul brazilian de Externe.


Citește și : Bărbat de origine română, căutat prin Interpol, arestat în Argentina

Cele 11 ţări sunt Argentina, Brazilia, Chile, Costa Rica, Guatemala, Honduras, Mexic, Panama, Paraguay, Peru şi Santa Lucia.

Vineri, secretarul general al Organizaţiei Statelor Americane, Luis Almagro, a declarat că nu trebuie exclusă nicio opţiune în Venezuela, în special o „intervenţie militară vizând răsturnarea regimului lui Nicolas Maduro” pe care l-a acuzat că a provocat cea mai gravă criză economică şi umanitară cunoscută de America Latină în ultimele decenii.

Grupul de la Lima, care mai include Canada, Columbia şi Guyana, a fost înfiinţat în 2017 pentru a ajuta la rezolvarea crizei din Venezuela, denunţând în acelaşi timp radicalizarea guvernului preşedintelui socialist Nicolas Maduro.

Cele 11 ţări din Grupul de la Lima şi-au reafirmat angajamentul de „a restaura democraţia în Venezuela şi a depăşi grava criză (…) printr-o soluţie paşnică şi negociată”.

Citește și : Erdogan: O soluţie în Nagorno-Karabah este necesară pentru restabilirea relaţiilor dintre Turcia şi Armenia

Ele au îndemnat guvernul lui Nicolas Maduro „să pună capăt încălcării drepturilor omului, să elibereze deţinuţii politici, să respecte autonomia puterilor”.

Economia Venezuelei, care obţine 96% din venituri din vânzarea petrolului, este în cădere liberă de la criza petrolieră din 2014. Aproape 2,3 milioane de venezueleni şi-au părăsit ţara, din cauza penuriei alimentare şi de medicamente.