DISTRIBUIȚI
ERR News

Mai multe sute de estonieni – număr considerabil pentru această ţară cu doar 1,3 milioane de locuitori – au manifestat sâmbătă, la Tallin, pentru a cere demisia guvernului actual, căruia ei îi reproşează prezenţa unui partid de extremă dreapta la guvernare, informează AFP, potrivit agerpres.

Manifestanţii au adus banderole şi panouri în estoniană, în engleză şi rusă, cu sloganuri precum „Combaterea fascismului este antrenamentul meu cardio” sau „Nu rasismului, nu islamofobiei, nu urii, nu violenţei”.


Citește și : Al-Sissi neagă acuzaţiile de corupţie aduse lui şi armatei de către un om de afaceri egiptean

Protestul a fost organizat de mişcarea „Da libertăţii, nu minciunii”, înfiinţată atunci când Partidul de Centru al premierului Juri Ratas a iniţiat negocieri de coaliţie cu conservatorii din partidul Isamma şi cu formaţiunea de extremă dreapta EKRE, în martie.

EKRE, eurosceptic, este cunoscut pentru retorica populistă şi anti-imigraţie. Este pentru prima dată după căderea comunismului când un partid de această orientare se află la guvernare în Estonia.

Înainte de manifestaţie, animatorii ei au denunţat membri ai guvernului, pe care i-au acuzat „că insultă şi intimidează medicii, cercetătorii, apărătorii mediului înconjurător, studenţii străini şi minorităţile”. „Până acum, singurul grup care a beneficiat de politica guvernului sunt consumatorii de alcool”, au afirmat ei într-un comunicat, făcând aluzie la scăderea taxei asupra băuturilor alcoolizate, decisă pentru a-i încuraja pe estonieni să cumpere alcool mai mult în ţara lor decât în Letonia vecină şi să crească vânzările către turiştii finlandezi.

Citește și : Un fost ministru congolez al sănătăţii, reţinut pentru deturnare de fonduri alocate luptei împotriva Ebola

Manifestaţia a fost organizată în ziua de aniversare a referendumului care a decis aderarea ţării la UE.

În jur de zece persoane au participat la Tallin la o altă manifestaţie pentru a cere ieşirea Estoniei din UE.