DISTRIBUIȚI
Afghan nationals queue up at the Pakistan-Afghanistan border crossing point in Chaman on August 17, 2021 to return back to Afghanistan. (Photo by - / AFP) (Photo by -/AFP via Getty Images)

Mai multe state europene colaborează în vederea deschiderii unei misiuni diplomatice comune în Afganistan, a declarat sâmbătă preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, citat de Reuters, potrivit agerpres.

„Ne gândim la o organizare a mai multor ţări europene (…) la un loc comun pentru mai mulţi europeni, care ar permite ambasadorilor noştri să fie prezenţi”, a spus preşedintele la Doha, înainte de a pleca spre Jeddah, în Arabia Saudită, în cadrul unui turneu de două zile început vineri în zona Golfului.


Citește și : Turcia riscă sancţiuni europene drastice în cazul lui Osman Kavala

Ţările occidentale încă nu s-au decis în privinţa relaţiilor cu regimul talibanilor, care a preluat puterea în Afganistan în august, după o ofensivă fulger în timpul retragerii ultimilor militari din misiunea internaţională condusă de SUA, reaminteşte Reuters. Ambasadele occidentale de la Kabul s-au închis şi diplomaţii au fost retraşi în timp ce talibanii cucereau capitala. Ulterior, aceştia au instalat un guvern interimar ai cărui membri sunt supuşi unor sancţiuni de către Statele Unite şi ONU.

Noua putere din Afganistan nu a fost deocamdată recunoscută oficial nici de americani, nici de ţările europene, care îi acuză pe talibani, majoritar paştuni, de nerespectarea unor angajamente privind includerea altor grupări politice şi etnii şi garantarea drepturilor femeilor şi ale minorităţilor.

Iniţiativa diplomatică ar fi „un demers diferit de recunoaşterea politică sau dialogul politic cu talibanii (…) vom avea o reprezentanţă imediat ce o putem deschide”, a explicat Macron, adăugând că mai trebuie lucrat la problemele de securitate.

Citește și : Preşedintele Botswanei spune că diplomaţii străini au venit infectaţi cu Omicron din Europa

După un dialog cu talibanii, săptămâna trecută, Uniunea Europeană a indicat că ar putea deschide o misiune în Afganistan. Un comunicat arăta că „delegaţia UE a subliniat că posibilitatea stabilirii unei prezenţe minime pe teren la Kabul, care nu ar implica recunoaşterea, va depinde direct de situaţia de securitate, precum şi de decizii efective ale autorităţilor de facto care să permită UE asigurarea unei protecţii adecvate a personalului şi a clădirilor”.

Franţa a anunţat separat, vineri, că a încheiat cu ajutorul Qatarului o misiune de evacuare din Afganistan; peste 300 de oameni, majoritatea afgani, au reuşit să părăsească ţara.