DISTRIBUIȚI
Habertürk

Aproximativ zece organizaţii neguvernamentale au făcut apel miercuri la eliberarea unor personalităţi ale societăţii civile turce acuzate de tentativă de înlăturare a guvernului, printre acestea figurând şi omul de afaceri şi filantrop Osman Kavala, şi au denunţat ”o campanie de intimidare” tot mai puternică, relatează AFP, potrivit agerpres.

Osman Kavala, care este în detenţie preventivă de peste un an, şi activistul Yigit Aksakoglu, aflat în închisoare de trei luni, ”trebuie să fie puşi în libertate imediat”, au cerut organizaţii neguvernamentale turce şi internaţionale într-o declaraţie comună difuzată la Istanbul.


Citeşte şi: Kashmirul dă în clocot: Pakistanul a doborât două avioane indiene! – VIDEO

”Facem front comun împotriva tentativelor de distrugere a întregii societăţi civile independente în Turcia şi facem apel să înceteze campania de intimidare şi de hărţuire judiciară”, au adăugat ONG-urile, printre care figurează Amnesty International şi Reporters sans frontieres (RSF).

Această declaraţie survine la o săptămână după ce un procuror a cerut pedeapsa cu închisoarea pe viaţă pentru Kavala şi alte 15 persoane acuzate de ”tentativă de înlăturare a guvernului”, pentru sprijinul lor faţă de manifestaţiile antiguvernamentale din 2013.

Închis la Silivri, în apropiere de Istanbul, Kavala este acuzat de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan că a finanţat manifestaţiile cunoscute sub denumirea de ”mişcarea din Gezi” (parc din Istanbul).

Citeşte şi: Apropiaţii lui Macron au fost eliberaţi din puşcărie

Kavala, un mecena foarte respectat în mediile intelectuale din Turcia şi din străinătate, îndeosebi în Franţa, a fost interpelat pe 18 octombrie 2017, apoi plasat în detenţie provizorie pe 1 noiembrie anul următor.

Represiunea împotriva simpatizanţilor mişcării din Gezi a cunoscut o intensitate în toamna lui 2018, adică după mai bine de cinci ani de la manifestaţii, odată cu arestarea mai multor persoane apropiate lui Kavala.