DISTRIBUIȚI
AFP

Trei nave de război ale NATO au sosit luni în portul Turku, în sud-vestul Finlandei, pentru a se antrena cu marina finlandeză. Antrenamentul are loc în timp ce finlandezii se gândesc dacă se vor alătura NATO, ca urmare a războiului din Ucraina, informează mediafax.

Mai multe nave din Letonia, Estonia și Olanda participă împreună cu vapoare din flota Finlandei la un exercițiu militar, au anunțat forțele de apărare finlandeze într-o declarație preluată de Reuters.


Citește și :  Macron pe primul loc în scrutinul prezidenţal din Franţa (sondaje)

Exercițiul va începe pe 28 aprilie, va ține două zile, va pregăti navele finlandeze pentru a participa la acțiunile NATO în 2022 și se va concentra pe „măsuri de combatere a minelor și pe lucrul într-un cadru multinațional”, se arată în comunicat.

Premierul finlandez Sanna Marin a declarat la 13 aprilie că țara sa va lua o decizie în următoarele săptămâni cu privire la aderarea la NATO, ceea ce a provocat un răspuns furios din partea Rusiei.

Finlanda și Suedia, țara vecină, sunt parteneri apropiați ai NATO, dar s-au ferit să se alăture alianței fondate pentru a contracara Uniunea Sovietică în timpul Războiului Rece.

Citește și : Ucraina acuză Rusia de lipsa de coridoare umanitare din oraşul-port Mariupol

Marin a spus că opțiunea de a adera la NATO trebuie analizată cu atenție, dar că totul s-a schimbat de când forțele rusești au invadat Ucraina pe 24 februarie. Finlanda împarte cu Rusia o frontieră terestră de 1.300 de kilometri