DISTRIBUIȚI

Cinci foşti membri ai forţelor bosniace musulmane au fost arestaţi marţi pentru crime de război comise împotriva a aproximativ 100 de civili sârbi deţinuţi în timpul războiului din anii 1990 în regiunea Sarajevo, a anunţat Parchetul, citat de France Presse, potrivit agerpres.  

Aceşti suspecţi au fost arestaţi în cadrul unei anchete privind crimele comise împotriva persoanelor deţinute într-o şcoală şi o închisoare înfiinţată de forţele bosniace într-o clădire din Hrasnica, o suburbie a Sarajevo.


Citește și : Demisie-ŞOC în Ungaria! Un viceministru este acuzat de corupţie

Aceştia „sunt suspectaţi că au ucis cel puţin opt civili deţinuţi”, se arată într-un comunicat.

„Peste 100” de persoane deţinute în aceste locuri au fost victime ale „torturii şi persecuţiilor deosebit de umilitoare” şi au fost „constrânse la muncă forţată”, potrivit aceleiaşi surse.

Este vorba despre civili sârbi arestaţi în mai multe cartiere din suburbiile de vest ale Sarajevo, inclusiv Hrasnica.

Aceste cartiere se aflau în timpul conflictului intercomunitar bosniac (1992-1995) în afara asediului oraşului Sarajevo, în timpul căruia peste 11.000 de persoane, inclusiv 1.600 de copii, au fost ucise de forţele sârbe, aminteşte AFP.

Dar în acest oraş multietnic înainte de conflict, civili sârbi au fost de asemenea victime ale crimelor de război.

Citește și : Lituania prelungeşte starea de urgenţă la frontiera cu Belarus

În iunie, doi foşti membri ai forţelor bosniace au fost condamnaţi la 11 şi 5 ani de închisoare pentru crime comise împotriva civililor sârbi în mai multe locuri de detenţie situate în enclava asediată.

Nu există o estimare sigură a numărului acestor victime civile, cifrele variind de la câteva zeci la mai multe sute.

Războiul din Bosnia a făcut 100.000 de morţi, dintre care două treimi bosniaci, potrivit unei comisii independente.