DISTRIBUIȚI
afp

Cel puţin 528 de persoane şi-au pierdut viaţa în timpul protestelor guvernamentale din Nicaragua începând din aprilie, a indicat luni Asociaţia nicaraguană pentru drepturile omului (ANPDH), potrivit dpa, transmite şi agerpres.

Cel puţin 4.100 de oameni au fost răniţi, iar 105 vor rămâne, cel mai probabil, cu sechele pentru tot restul vieţii, au menţionat activiştii.


Citeşte şi: Un tren de pasageri a sărit de pe şine în Taiwan. Cel puţin 18 morţi

Aceştia au mai afirmat că peste 1.600 de persoane au fost răpite de bande înarmate având legături cu guvernul. Dintre cei răpiţi, doar 123 au fost eliberaţi.

Nicaragua este zguduită de proteste începând din luna aprilie, după ce preşedintele Daniel Ortega a încercat să impună o reformă a pensiilor care ar fi redus beneficiile sociale.

Deşi reforma a fost retrasă, protestele au continuat şi chiar au escaladat după ce guvernul a ordonat reprimarea lor.

Citeşte şi: Cutremur extrem de puternic în Canada

Duminică, episcopul auxiliar al Managuei, Silvio Baez, a declarat, cu prilejul unei slujbe dedicate celor arestaţi de guvern, că trebuie făcută curăţenie în politica din ţară. Baez este unul din principalii critici ai guvernului.

Daniel Ortega (72 de ani) este preşedinte din 2007, funcţie pe care a mai deţinut-o şi între 1985-1990. El a fost reales în 2006, apoi în 2011 şi 2016, deşi Constituţia nu permite preşedintelui în funcţie să candideze imediat pentru încă un mandat.