DISTRIBUIȚI

Preşedintele palestinian Mahmud Abbas a anunţat joi că Autoritatea Naţională Palestiniană (ANP) va înceta să respecte acordurile încheiate cu Israelul, pe fondul tensiunilor în creştere înregistrate în ultima perioadă între cele două părţi, informează AFP, potrivit agerpres.

„Anunţăm decizia conducerii (palestiniene) de a nu mai aplica acordurile semnate cu Israelul”, a declarat Abbas într-un discurs pronunţat la Ramallah.


Citește și : Doi bulgari au fost inculpaţi pentru o acţiune masivă de piraterie asupra datelor fiscale

Oficialul palestinian a mai anunţat crearea imediată a unui comitet însărcinat cu studierea modalităţilor de aplicare a acestei decizii.

Israelul şi ANP au semnate acorduri bilaterale în mai multe domenii, precum gestionarea apei sau securitatea.

În cazul în care partea palestiniană va înceta să le aplice, această decizie ar putea avea consecinţe în special în privinţa securităţii în Cisiordania, teritoriu palestinian ocupat de Israel din 1967.

Mahmud Abbas, în vârstă de 84 de ani, a lansat în trecut ameninţări similare, precum aceea de a nu mai recunoaşte Israelul, dar acestea nu au fost niciodată transpuse în practică.

Relaţiile dintre guvernul Abbas şi autorităţile israeliene s-au degradat în ultimele luni.

În această săptămână Mahmud Abbas a condamnat demolarea locuinţelor palestinienilor din sudul oraşului Ierusalim de către autorităţile israeliene, calificând-o drept „o escaladare periculoasă la adresa poporului palestinian lipsit de apărare”.

În februarie, Israelul a anunţat blocarea a 500 milioane de şekeli (122 milioane de euro) din suma totală plătită ANP pentru TVA şi taxele vamale percepute de statul evreu pentru produsele importate de către palestinieni.

Citește și : Florence Parly a dezvăluit noua strategie spaţială militară a Franţei

Sancţiunea a fost impusă ca răspuns la plata de alocaţii de către ANP familiilor palestinienilor întemniţaţi sau ucişi în atacuri anti-israeliene.

Preşedintele palestinian a refuzat atunci să primească orice sumă provenind din taxele vamale, atât timp cât aceste fonduri erau incomplete, ceea ce a avut drept consecinţă confruntarea ANP cu o gravă criză financiară. Aceste taxe reprezintă 65% din veniturile ANP.