DISTRIBUIȚI

Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a provocat un scandal marţi, la Berlin, atunci când a acuzat Israelul că a comis un ‘Holocaust’ împotriva palestinienilor, transmit Reuters şi DPA, potrivit agerpres.

În timpul unei conferinţe de presă comune cu cancelarul german Olaf Scholz, Abbas s-a referit la o serie de incidente istorice în care palestinieni au fost ucişi de israelieni în războiul din 1948 care a însoţit crearea statului Israel, dar şi în anii următori.


Citește și: Hackerii ruşi au atacat Energoatom – Black News

”Din 1947 până în ziua de astăzi Israelul a comis 50 de masacre în sate şi oraşe palestiniene, în Deir Yassin, Tantura, Kafr Qasim şi multe altele, 50 masacre, 50 de Holocausturi”, a spus Mahmoud Abbas.

Remarcile sale au fost făcute în răspunsul către un jurnalist care întrebase dacă liderul palestinian va prezenta scuze Israelului la marcarea a 50 de ani de la atacul comis de terorişti palestinieni asupra unor sportivi israelieni participanţi la Jocurile Olimpice de la Munchen din 1972.

Acest eveniment sportiv a fost umbrit de producerea unui atentat terorist. Pe 5 septembrie, opt terorişti palestinieni din gruparea Septembrie Negru au pătruns în satul olimpic, unde au omorât doi membri ai echipei Israelului şi au luat nouă ostatici (opt sportivi şi antrenori israelieni şi un ofiţer de poliţie german), care au fost ucişi ulterior. Jocurile Olimpice au fost suspendate pentru o perioadă de 34 de ore, a avut loc o slujbă religioasă în memoria victimelor, iar steagurile ţărilor participante au fost coborâte în bernă.

Cancelarul Olaf Scholz a părut nedumerit şi enervat de declaraţia lui Abbas, dar nu a oferit pe moment o replică.

Purtătorul său de cuvânt, Steffen Hebestreit, a declarat încheiată conferinţa de presă imediat după răspunsul lui Mahmoud Abbas la întrebarea care fusese anterior anunţată drept ultima. Ulterior, Hebestreit a spus că Olaf Scholz este indignat de afirmaţia lui Abbas.

”Pentru noi germanii în special, orice relativizare a Holocaustului este intolerabilă şi inacceptabilă”, a declarat ulterior cancelarul german pentru tabloidul Bild.

La rândul său, premierul israelian Yair Lapid a reacţionat. ”Mahmoud Abbas care acuză Israelul de comiterea a ’50 de Holocausturi’ în timp ce el se află pe pământ german este nu doar o ruşine morală, ci şi o monstruoasă minciună”, a scris Lapid pe Twitter. ”Şase milioane de evrei au fost ucişi în timpul Holocaustului, inclusiv un milion şi jumătate de copii evrei. Istoria nu îl va ierta niciodată”, a adăugat şeful executivului israelian.

Agenţia oficială de presă palestiniană WAFA nu a inclus comentariile despre Holocaust în relatarea sa despre întâlnirea Scholz-Abbas, iar Ministerul de Externe palestinian a afirmat că declaraţiile lui Yair Lapid sunt menite să abată atenţia de la ”crimele” Israelului. Într-un comunicat, MAE palestinian a susţinut că ”puterea de ocupaţie nu este satisfăcută cu comiterea acestor crime zilnic şi continuu, dar respinge orice discuţie sau declaraţie care le aminteşte israelienilor şi comunităţii internaţionale despre numeroasele crime comise de Israel”.

Nu este prima dată când Mahmoud Abbas face remarci controversate despre Holocaust. În 2018, el a spus că uciderea a circa 6 milioane de evrei de către Germania nazistă nu a fost provocată de antisemitism în sine, ci a fost cauzată de poziţia socială a evreilor, mulţi dintre ei fiind creditori, ceea ce ar fi dus la răspândirea ideii că evreii sunt persoane avare. Abbas a prezentat ulterior scuze.

Comentariile liderului palestinian urmează unor luni de tensiuni şi chiar unui scurt conflict în această lună, în timpul căruia 49 de oameni au fost omorâţi în Fâşia Gaza, când Israelul a efectuat o serie de lovituri aeriene ca răspuns la ceea ce a numit o ameninţare iminentă din partea grupării palestiniene Jihadul Islamic. Aceasta a ripostat cu lansarea a aproximativ 1.000 de rachete.

Citeşte şi: Macron şi Narendra Modi s-au înţeles să ‘lucreze împreună pentru încetarea conflictului’ în Ucraina – Black News

Zeci de palestinieni şi-au pierdut viaţa şi în ciocniri cu forţele de securitate israeliene în Cisiordania. De asemenea, au fost comise o serie de atacuri contra israelienilor, printre care un incident duminică când opt persoane au fost rănite într-un autocar care transporta credincioşi evrei în Ierusalim.

Palestinienii doresc să creeze un stat independent, cu capitala în Ierusalimul de Est, în teritoriile capturate de Israel în războiul din 1967 din Orientul Mijlociu, dar negocierile sunt îngheţate din 2014.