DISTRIBUIȚI
www.haaretz.com

Preşedintele Autorităţii Naţionale Palestiniene, Mahmoud Abbas, a acuzat vineri Israelul că nu „crede în pace” şi că doreşte să impună „statu quo-ul prin forţă”, relatează AFP, potrivit agerpres.  

Adresându-se în faţa Adunării Generale a ONU, liderul palestinian, în vârstă de 87 de ani, a apreciat că Israelul „subminează în mod premeditat şi deliberat soluţia a două state” şi acţionează „cu toată impunitatea” în teritoriile ocupate.


Citește și : OMS este îngrijorată cu privire la declinul testărilor Covid

„Acest lucru demonstrează fără echivoc că Israelul nu crede în pace. El vrea să impună statu quo-ul prin forţă şi agresiune. Deci nu mai avem un partener israelian cu care să vorbim”, a spus liderul palestinian.

El a subliniat că Israelul duce o campanie de colonizare în teritoriile palestiniene şi permite armatei sale „deplina libertate” de a ucide sau de a folosi excesiv forţa împotriva palestinienilor.

„Iată adevărul: este un regim de apartheid”, a spus el, cerând ca Israelul sa fie tras la răspundere pentru „masacrele sale” şi acuzând comunitatea internaţională că „protejează” statul evreu.

Liderul palestinian şi-a reiterat apelul ca Israelul să fie adus în faţa Curţii Penale Internaţionale.

Cu o zi înainte, de la aceeaşi tribună, premierul israelian Yair Lapid a spus că „o mare majoritate a israelienilor susţin această viziune a soluţiei cu două state şi eu sunt unul dintre ei. Avem o singură condiţie: ca un viitor stat palestinian să fie paşnic”.

Citește și : Rusia nu mai are unde să depoziteze o recoltă istorică de grâu

 

În discursul său de miercuri la ONU, preşedintele american Joe Biden şi-a reiterat şi el sprijinul pentru crearea unui stat palestinian, dar fără a anunţa vreo iniţiativă deosebită pentru relansarea negocierilor. Negocierile de pace israeliano-palestiniene au stagnat din 2014.