DISTRIBUIȚI
www.haaretz.com

Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas le-a cerut miercuri arabilor să viziteze Ierusalimul în semn de solidaritate după decizia preşedintelui american Donald Trump de a recunoaşte acest oraş drept capitală a Israelului, transmite DPA, potrivit agerpres.

”Vă implorăm să nu ne lăsaţi singuri. Nu ne dezamăgiţi!”, a declarat Abbas într-o conferinţă desfăşurată la Cairo.


Citeşte şi: Un fost agent CIA a fost arestat pentru păstrarea de documente ULTRAsecrete

Majoritatea creştinilor şi a arabilor musulmani au evitat Ierusalimul după ce Israelul a anexat Ierusalimul de Est şi Cisiordania, în urma războiului din 1967. Ei susţin că asemenea vizite ar duce la o normalizare a relaţiilor cu Israelul.

Iordania şi Egiptul sunt singurele ţări arabe care menţin legături diplomatice cu Israelul.

”Apelurile de a nu vizita Ierusalimul servesc doar intereselor ocupaţiei” (israeliene, n.r.), a spus Mahmoud Abbas în cadrul evenimentului organizat de Universitatea Al-Azhar din Cairo.

”Vă cer să nu boicotaţi populaţia Ierusalimului, să fiţi alături de ea şi să vizitaţi Ierusalimul. Nu este vorba de a normaliza relaţiile cu Israelul”, a mai spus liderul palestinian, care a adăugat că decizia lui Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului este un ‘păcat’.

Citeşte şi: Un preot pedofil rus, condamnat la 14 ani de închisoare într-un lagăr din Siberia

Statutul Ierusalimului este una dintre chestiunile cele mai sensibile în conflictul israeliano-palestinian care durează de decenii.

Israelul susţine că Ierusalimul este ‘capitala sa indivizibilă’, în timp ce palestinienii vor ca Ierusalimul de Est să fie capitala viitorului lor stat independent.