DISTRIBUIȚI

Preşedintele Autorităţii Palestiniene Mahmoud Abbas a cerut vineri, la ONU, organizarea unei conferinţe internaţionale la începutul lui 2021, după alegerile prezidenţiale americane, pentru „lansarea unui proces de pace” israeliano-palestinian „pe baza dreptului internaţional”, relatează AFP, potrivit agerpres.  

Această cerere de a „pune capăt ocupaţiei” israeliene se vrea un răspuns la planul de pace al preşedintelui american Donald Trump, pe care „lumea întreagă l-a respins” şi care este „contrar tuturor rezoluţiilor internaţionale”, a declarat el în cadrul Adunării generale anuale a organizaţiei mondiale.


Citește și : Biden conduce în sondajele americane, dar situația se echilibrează în statele cheie

„Fac apel la secretarul general al ONU să înceapă preparativele” pentru „o conferinţă internaţională la începutul anului viitor care să reunească toate părţile implicate”, a adăugat Abbas.

„Această conferinţă trebuie să aibă toată autoritatea necesară pentru a lansa un proces de pace sincer, pe baza dreptului internaţional” şi „să-i garanteze poporului palestinian independenţa şi libertatea în propriul său stat”.

Mahmoud Abbas a criticat dur planul Trump la începutul anului, care prevede un stat palestinian cu pierderi teritoriale, dar şi acordurile istorice încheiate în ultimele săptămâni de statul evreu şi două ţări arabe din Golf, Emiratele Arabe Unite şi Bahrein, sub egida preşedintelui SUA.

Citește și : ATAC TERORIST în centrul Parisului: Doi suspecți au fost arestați!

„Prin agresiunea sa, Israelul a renegat toate acordurile pe care le-a semnat şi a subminat soluţia celor două state”, a estimat preşedintele Autorităţii Palestiniene, în înregistrarea video realizată în biroul său, în spatele unei plăci pe care scrie „Statul Palestina”. „Prin actele sale unilaterale şi iresponsabile, el este pe cale să distrugă ultimele şanse de pace”, a adăugat cel care nu are decât statut de observator la ONU.

„Ca şi cum asta nu ar fi suficient, Israel, Emiratele Arab Unite şi Bahrein tocmai au semnat acorduri de normalizare a relaţiilor cu încălcarea Iniţiativei de pace arabe şi a principiilor unei soluţii juste şi durabile conforme cu dreptul internaţional”, a mai spus liderul palestinian.