DISTRIBUIȚI

Prima sursă de finanţare a unor organizaţii mafiote internaţionale, precum şi a unor grupări rebele şi teroriste provine în primul rând din ”infracţiuni împotriva mediului”, potrivit unui raport internaţional publicat miercuri, relatează AFP, potrivit agerpres.

Exploatarea şi impozitarea ilegală a aurului, petrolului şi altor resurse naturale de către crima organizată sau grupuri armate non-statale reprezintă mai mult de 31 de miliarde de dolari pe an, se menţionează în acest raport intitulat ”Atlasul mondial al fluxurilor financiare ilicite”.


Citește și : Şeful diplomaţiei americane anunţă momentul prielnic pentro o nouă întâlnire Trump-Kim

Raportul a fost elaborat de către experţi ai Interpol, ai ONG-ului Iniţiativa globală împotriva crimei organizate transnaţionale şi ai ONG-ului norvegian RHIPTO.

În peste 150 de pagini, raportul detaliază peste o mie de rute utilizate la nivel mondial pentru acţiuni de trafic şi contrabanda de produse şi persoane.

”Conflictele şi terorismul sunt finanţate în prezent într-o proporţie fără precedent de crima organizată transnaţională şi cu veniturile ilicite provenite din exploatarea resurselor naturale”, au scris autorii documentului.

Exploatarea ilicită a resurselor naturale, cum ar fi aurul, minereurile, diamantele, lemnul, petrolul, cărbunele şi animalele sălbatice reprezintă 38% din veniturile obţinute de grupuri armate nestatale implicate în conflicte.

A doua lor sursă de venituri (28%) este traficul de droguri, 26% din sursele de finanţare provin din impozite ilegale, extorcare, jafuri, 3% din donaţii şi 3% din răpiri în schimbul răscumpărării.

Astfel, raportul estimează de exemplu că în 2017 talibanii afgani au primit între 75 şi 95 de milioane de dolari din impozite pe droguri, terenuri şi produse agricole.

Citește și : Papa Francisc ia atitudine în problema migraţiei din Europa

La mijlocul anului 2017, gruparea Statul Islamic ar fi câştigat aproximativ zece milioane de dolari în fiecare lună. „Această cifră ar fi ajuns la 549 până la 1,6 miliarde în 2014, dar se pare că gruparea şi-a făcut rezerve considerabile, a căror dimensiune este însă necunoscută”, se menţionează în raport.