DISTRIBUIȚI

O bombă a explodat joi în zori la Foggia, în sudul Italiei, fără să facă victime, la două săptămâni după o primă explozie vizând un martor-cheie în procesul împotriva mafiei locale, care înregistrează o revenire îngrijorătoare, a indicat poliţia locală, citată de AFP, potrivit agerpres.

Azilul de bătrâni vizat este administrat de cooperativa ‘Sanita Piu’, printre ai cărei responsabili se numără Christian Vigilante, martor într-un proces important împotriva mafiei locale. La 3 ianuarie, o primă bombă a distrus maşina lui Christian Vigilante şi a avariat alte şase vehicule din apropiere.


Citeşte şi: Administraţia Trump a anulat brusc trei briefinguri clasificate privind Iranul

A doua bombă, foarte puternică şi care l-a vizat în mod clar pe Vigilante, a generat un răspuns forte din partea societăţii civile, cu o manifestaţie de aproximativ 20.000 de persoane – potrivit poliţiei – organizată la 10 ianuarie în această localitate din Apulia, la apelul Libera, cea mai cunoscută asociaţie antimafia din Italia.

Explozia de joi a distrus o parte a intrării de la parterul azilului de bătrâni, fără să provoace rănirea cuiva, dar a avariat mai multe maşini parcate în apropiere, a indicat poliţia.

Deflagraţia a avut loc cu câteva ore înaintea vizitei în localitate a comisarului special al guvernului împotriva racketului, care urma să se întâlnească cu responsabili ai forţelor de ordine locali. O reuniune a comitetului local pentru ordinea publică şi securitate este prevăzută pentru vineri.

Citeşte şi: Autorităţile din Argentina au găsit 82 de kg de cocaină la bordul unui avion KLM

Christian Vigilante este martor în procesul împotriva a 29 de presupuşi membri ai mafiei din Foggia, acuzaţi de tentativă de extorcare a ‘Sanita Piu’, prezidată de Luca, fratele lui Christian.

Mafia locală a încercat să extorcheze cooperativa şi să obţină din partea lui Christian Vigilante angajarea unor persoane apropiate acesteia.

Societa foggiana, aşa cum este denumită organizaţia mafiotă locală, este o ramură a Sacra Corona Unita, mafia din Apulia, care a început să-şi consolideze poziţiile în anii 80 ai secolului trecut. Potrivit jurnalistului scriitor, Roberto Saviano, autorul celebrului roman Gomorra, ‘ea a fost ignorată de media’, ceea ce i-a permis să se dezvolte şi să-şi extindă controlul asupra comercianţilor din Foggia până într-un procent de 80%, aceştia fiind obligaţi să plătească ‘pizzo’, o taxă de protecţie, conform poliţiei locale.