DISTRIBUIȚI

Însărcinatul cu afaceri al ambasadei germane la Varşovia a fost convocat miercuri la Ministerul polonez al Afacerilor Externe, care a acuzat media germane de „manipulare” şi ingerinţă în campania electorală înainte de al doilea tur al alegerilor prezidenţiale de duminică din Polonia, relatează AFP, potrivit agerpres.

Convocarea diplomatului este o reacţie la materialele din media germane „care se dedau la manipulare şi care dau impresia evidentă de angajament în favoarea unui singur candidat” la prezidenţiale, a declarat adjunctul ministrului de externe Szymon Szynkowski vel Sek, citat de agenţia PAP.


Citește și : Germania a adoptat un plan pentru promovarea egalităţii între sexe

Săptămâna trecută, cu prilejul unui miting electoral, preşedintele la final de mandat şi care candidează pentru încă unul Andrzej Duda a lansat critici care au vizat media controlate de grupuri germane, printre care jurnalul Die Welt şi corespondentul său în Polonia, acuzându-i că duc împotriva lui „o campanie murdară şi fără milă”.

Înalţi responsabili conservatori naţionalişti, printre care preşedintele Duda, au denunţat dur articolele din tabloidul Fakt, al grupului Ringier Axel Springer, pentru că au dezvăluit detalii din procesul unui pedofil care a beneficiat de o graţiere prezidenţială care i-a permis să se apropie din nou de soţia şi fiica sa, fostele sale victime.

Citește și : Candidaturi de ultim moment pentru postul de director general al OMC

Ambasadoarea americană la Varşovia a luat cu fermitate apărarea, săptămâna trecută, canalului de informaţii TVN24 al grupului Discovery, atacat de media publice proguvernamentale şi de o eurodeputată conservatoare pentru opiniile sale independente cu privire la actuala putere, notează France Presse.

În turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din Polonia preşedintele Duda se confruntă cu primarul liberal al Varşoviei, Rafal Trzaskowski, o cursă extrem de strânsă, potrivit sondajelor.