DISTRIBUIȚI

Ministerul de Externe de la Beijing l-a convocat pe ambasadorul Germaniei pentru a protesta în legătură cu o recentă întâlnire între şeful diplomaţiei germane Heiko Maas şi militantul prodemocraţie din Hong Kong Joshua Wong, informează miercuri dpa şi Reuters, potrivit agerpres.

Întâlnirea de luni de la Berlin dintre ministrul german de externe şi militantul din Hong Kong a trimis semnale „foarte negative” în ce priveşte relaţiile bilaterale, a declarat ambasadorul chinez în Germania, Wu Ken.


Citește și : Maia Sandu a discutat cu şeful misiunii OSCE despre reglementarea transnistreană

Acesta a adăugat că Beijingul dispune de dovezi suficiente privind o intervenţie a forţelor străine în protestele din Hong Kong şi că Beijingul este încrezător că guvernul din Hong Kong îşi poate duce la bun sfârşit îndatoririle.

Militantul în vârstă de 22 de ani, sosit luni seara la Berlin pentru o vizită de câteva zile în capitala germană la invitaţia cotidianului Bild, a postat pe Twitter o fotografie cu el alături de Heiko Maas, precizând că a discutat cu acesta despre „protestele actuale şi lupta pentru alegeri libere şi democraţie în Hong Kong”.

„Dacă acum suntem într-un nou război rece, Hong Kongul este noul Berlin”, a mai scris Wong într-o postare pe Facebook.

Citește și : 18 ani de la atacurile din 9/11:Ceremonii solemne în SUA pentru comemorarea victimelor

Imagine a „Mişcării Umbrelelor” în 2014, Wong a fost arestat la sfârşitul lunii august în acelaşi timp cu alte figuri ale mişcării de contestare din Hong Kong. Inculpat pentru „incitare la participare la o adunare interzisă”, el a fost imediat eliberat sub cauţiune. Duminică, Wong a anunţat că a fost arestat pe aeroportul din Hong Kong la întoarcerea din Taiwan, pentru că a încălcat condiţiile eliberării pe cauţiune. El încerca să plece în Germania şi intenţiona apoi să ajungă în SUA.

Militantul a fost eliberat luni de justiţie, care a spus că arestarea a fost o eroare de procedură şi că termenii eliberării sale pe cauţiune îi permit să călătorească în străinătate, a relatat postul de televiziune RTHK.