DISTRIBUIȚI
The Sofia Globe

Ministerul bulgar de Externe şi-a exprimat luni puternica indignare în legătură cu o reuniune a unor organizaţii de extremă dreapta din Bulgaria şi din străinătate care a avut loc la Sofia în weekend, transmite BTA, potrivit Agerpres.

Potrivit MAE bulgar, anunţurile postate în diferite oraşe bulgare privind comemorarea a 74 de ani de la moartea lui Adolf Hitler, precum şi vandalizarea cu simboluri naziste a unor monumente şi clădiri publice reprezintă o provocare şi un afront brutal faţă de principiile societăţii bulgare şi istoria statului bulgar.


Citește și : Mişcarea islamistă acuzată pentru atacurile din Sri Lanka, prea puţin cunoscută

„Condamnăm cu cea mai mare fermitate astfel de acte care susţin activ mesaje xenofobe, antisemite şi rasiste. Astfel de gesturi cinice nu-şi au locul în ţara noastră şi nu reflectă sistemul de valori al poporului nostru, care s-a opus întotdeauna fanatismului şi extremismului în toate formele acestora”, se subliniază în luarea de poziţie a ministerului.

„Propovăduirea ideologiei urii trebuie urmărită cu toată severitatea legii. Acesta este angajamentul comun al întregului guvern bulgar şi al instituţiilor competente, în cadrul cărora Ministerul de Externe a depus, depune şi va continua să depună toate eforturile de a se opune tuturor formelor posibile de antisemitism, xenofobie, rasism şi discurs de ură, atât în ţară, cât şi, printr-o cooperare activă, pe scena europeană şi mondială”, insistă MAE de la Sofia.

Ministerul bulgar face apel totodată, înaintea Paştelui, la protejarea valorilor europene fundamentale, cum sunt demnitatea umană, libertatea persoanei şi drepturile omului.

Citește și : SUA: Trump dă asigurări că Congresul ‘nu este în măsură’ să-l destituie

La 20 şi 21 aprilie, Uniunea Naţională Bulgară a găzduit la Sofia o reuniune a naţionaliştilor de extremă dreapta din Germania (Die Rechte), Polonia (Szturmowcy), Republica Cehă (Narodni a socialni fronta), Franţa (Les Nationalistes) şi Ungaria (Legio Hungaria), intitulată „Împreună pentru o Europă a Naţiunilor”, a relatat cotidianul bulgar Duma, citat de BTA.