DISTRIBUIȚI
ABC News - Go.com

Preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, s-a declarat deschis unui dialog cu SUA care să poată duce „la un nou tip de relaţii” între cele două ţări, informează duminică AFP, scrie agerpres.

„Dacă există respect între guverne, indiferent de importanţa Statelor Unite, şi dacă există un dialog, un schimb de informaţii veridice, atunci fiţi siguri că putem crea un nou tip de relaţie”, a declarat Maduro într-un interviu publicat sâmbătă seara de cotidianul american Washington Post.


Citește și : Zeci de morți în urma unui atac al rebelilor houthi în Yemen

Maduro a asigurat că, dacă omologul său american Donald Trump ar ridica sancţiunile împotriva Caracasului, companiile americane ar putea beneficia de pe urma resurselor petroliere venezuelene. „O relaţie de respect şi dialog antrenează o situaţie de tip win-win. O relaţie de confruntare antrenează o situaţie de tip lose-lose. Aceasta este formula”, a continuat el.

Acesta este primul interviu acordat de Nicolas Maduro unei importante publicaţii americane din februarie 2019, când a expulzat subit din Venezuela jurnalişti ai postului Univision.

Citește și : Cel puțin șase persoane au murit din cauza ploilor torențiale în sud-estul Braziliei

De anul trecut, SUA şi alte 50 de ţări îl recunosc pe opozantul Juan Guaido drept preşedinte interimar legitim al Venezuelei. Guaido solicită organizarea unui nou scrutin prezidenţial, apreciind că alegerile în urma cărora Maduro a obţinut un al doilea mandat, în 2018, au fost marcate de fraude.

Nicolas Maduro, care i-a succedat la putere lui Hugo Chavez în 2013, beneficiază la rândul său de sprijinul Rusiei, Chinei şi Cubei.