DISTRIBUIȚI
latercera.com

Preşedintele venezulean Nicolas Maduro a denunţat vineri o „tentativă de lovitură de stat” în Bolivia, scena unui val de proteste după alegeri prezidenţiale contestate, şi a îndemnat la solidaritate cu omologul său Evo Morales, informează AFP, potrivit agerpres.

„Ne exprimăm solidaritatea cu poporul bolivian şi în mod concret cu fratele nostru, preşedintele Evo Morales”, a afirmat Maduro în timpul unui summit al Mişcării de Nealiniere care se desfăşoară la Baku, în Azerbaidjan.


Citeşte şi: Erdogan cere SUA capul lui Mazloum Abdi, şeful kurzilor sirieni

Potrivit preşedintelui venezulean, el însuşi contestat în ţara lui, Evo Morales „este confruntat cu o campanie de destabilizare, cu o tentativă de lovitură de stat din partea forţelor străine care încearcă să-i priveze pe alegătorii şi poporul bolivieni de drepturile lor democratice”. „Trebuie să recunoaştem legitimitatea victoriei lui Evo Morales în Bolivia”, a declarat Maduro.

Aflat la putere din 2006, Evo Morales a fost reales duminică din primul tur de scrutin pentru un al patrulea mandat, însă numărarea buletinelor de vot a stârnit polemică şi incidente între susţinătorii celor două tabere au izbucnit pe fondul grevei generale.

Citeşte şi: DoJ deschide o anchetă penală privind ingerinţa Rusiei în alegerile americane

Morales a calificat greva generală drept „lovitură de stat” pusă la capăt de dreapta şi i-a îndemnat pe susţinătorii săi la mobilizare.

Uniunea Europeană a estimat că organizarea unui al doilea tur ar fi „cea mai bună opţiune”, iar SUA, Brazilia, Argentina, precum şi Columbia au cerut ca un al doilea tur să aibă loc dacă Organizaţia Statelor Americane nu va confirma rezultatul primului tur.