DISTRIBUIȚI
Washington Times

Preşedintele socialist al Venezuelei, Nicolas Maduro, a declarat că protestele coordonate de liderul opoziţiei Juan Guaido şi colegul său de partid Leopoldo Lopez, despre care a afirmat că reprezintă o tentativă de lovitură de stat, au fost învinse şi a negat zvonurile că ar fi plănuit să fugă în Cuba, relatează CNN, scrie News.ro .

Într-un discurs televizat, el a declarat: „Vreau să vă felicit pentru atitudinea fermă, loială şi curajoasă cu care aţi învins un grup mic care a încercat să umple Venezuela cu violenţă”.


Citește și : Brexit: Guvernul May doreşte să încheie discuţiile cu opoziţia laburistă săptămâna viitoare

„Facţiuni din aripa de dreapta a partidului terorist Voinţa Populară au coordonat lovitura de stat”, a afirmat el făcând referire la partidul lui Guaido şi Lopez.

„Imperiul încearcă să atace şi să înlăture de la putere un guvern legitim pentru a face din Venezuela un stat sclav. Vreau să felicit Înaltul Comandament al Armatei pentru curajul său în acţiunile de a apăra pacea”, a continuat Maduro.

„Au eşuat în planurile lor. Au eşuat în apelul făcut pentru că oamenii din Venezuela vor pace”, a afirmat Maduro înconjurat de elita politică şi militară a ţării. „Vom continua să fim victorioşi .. în lunile şi anii care urmează. Nu am nicio îndoială”, a precizat el.

Maduro a informat că cei care se află în spatele acestei tentative de lovitură de stat „nu vor rămâne nepedepsiţi” şi vor fi puşi sub acuzare „pentru infracţiunile grave pe care le-au comis încălcând constituţia, nerespectând statul de drept şi dreptul la pace”.

De asemenea, Maduro a negat afirmaţiile Secretarului de Stat american Mike Pompeo care a sugerat că preşedintele venezuelean plănuia să părăsească ţara şi să fugă în Cuba însă a fost convins să rămână de Rusia.

Pompeo a afirmat într-un interviu pentru CNN că avionul lui Maduro era deja pregătit să decoleze însă liderul socialist a fost convins să rămână de oficiali ruşi.

Citește și : Venezuela: Un lider militar din tabăra Maduro a fost împuşcat în urma confruntărilor cu opoziția

Maduro a afirmat despre comentariile lui Pompeo că sunt „nebunii” şi le-a numit „minciuni şi manipulări”.

„Vă rog, domnule Pompeo, nu sunteţi serios”, a afirmat Maduro.

Leopoldo Lopez, liderul din opoziţie care ar fi trebuit să fie arestat la domiciliu însă a fost eliberat de soldaţi conform afirmaţiilor sale, a fost mutat de la ambasada statului Chile la ambasada Spaniei de la Caracas, conform ministrului de Externe din Chile, Roberto Ampuero.