DISTRIBUIȚI
Montreal Gazette

Preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, l-a acuzat sâmbătă pe opozantul Juan Guaido că pregăteşte un complot pentru a-l asasina şi l-a ameninţat cu închisoarea, informează AFP, potrivit Agerpres.

„Am dejucat un plan al marionetei diabolice, pe care el îl conducea personal, de a mă ucide”, a afirmat Maduro în faţa mai multor mii de susţinători ai săi reuniţi la Caracas. „Nu ne este frică să-i trimitem pe aceşti delincvenţi în închisoare”, a adăugat Maduro, calificând drept „grupare teroristă” partidul Voluntad Popular al lui Guaido.


Citește și : A murit unul dintre cei mai buni spioni ai Mossad

Juan Guaido s-a autoproclamat preşedinte interimar al Venezuelei la 23 ianuarie şi a fost recunoscut ca atare de circa 50 de ţări, printre care SUA. Două luni mai târziu, Venezuela se confruntă în continuare cu cea mai gravă criză din istoria sa, cu o economie încetinită, o monedă prăbuşită şi penurii de tot felul.

Cei doi „preşedinţi” rivali au convocat sâmbătă reuniuni ale susţinătorilor săi, la Caracas „împotriva terorismului” şi în susţinerea lui Maduro, la Barcelona pentru Juan Guaido, care a demarat un turneu în Spania menit, speră el, să-l ducă „până la Miraflores”, palatul prezidenţial.

Maduro şi guvernul său l-au acuzat pe Guaido şi pe mâna dreaptă acestuia, deputatul Roberto Marrero, arestat joi de serviciile de informaţii, că pun la cale operaţiuni teroriste cu banii statului, blocaţi de sancţiunile americane. Potrivit Caracasului, SUA au blocat circa 30 de miliarde de dolari care-i reveneau.

Citește și : NATO confirmă că prevede o instalaţie de stocaj pentru echipament militar american în Polonia

Ministrul informaţiilor Jorge Rodriguez a afirmat la televiziune că deţine dovezi conform cărora „ucigaşi” recrutaţi în Salvador, Guatemala şi Honduras, „datorită unor enorme sume de bani”, au fost trimişi în Columbia vecină pentru a comite „asasinate selective” şi „sabotaje” împotriva serviciilor publice venezuelene.