DISTRIBUIȚI
Semana

Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro i-a propus luni, pe Twitter, omologului său american Donald Trump o întrevedere, la Caracas sau Washington, pentru stabilirea unui „dialog”, informează marţi AFP, potrivit agerpres.

„Donald Trump a făcut campanie pledând pentru non-ingerinţă în problemele interne ale altor ţări. A venit momentul să aplice (această doctrină) şi să treacă de la un program de agresiune la un program de dialog. Dialog la Caracas sau la Washington? Voi accepta ora şi locul pe care le propuneţi”, a notat Maduro pe Twitter.


Citeşte şi: După recenta graţiere, Alberto Fujimori riscă să fie iar trimis la închisoare

Această mână întinsă din partea liderului venezuelean survine în condiţiile în care relaţiile dintre cele două ţări se află la cel mai scăzut nivel.

La începutul lui februarie, secretarul de stat american Rex Tillerson a anunţat că SUA intenţionează să impună sancţiuni asupra exporturilor de petrol venezuelene. Washingtonul, care critică un regim „corupt şi ostil” şi îl califică pe Maduro drept „dictator”, a iniţiat deja sancţiuni individuale împotriva unor înalţi oficiali ai guvernului de la Caracas.

La rândul său, Nicolas Maduro a denunţat săptămâna aceasta un presupus plan de „invadare militară” a Venezuelei, plan orchestrat, în opinia sa, de Washington din Columbia vecină.

În luna august, Maduro a propus deja o „conversaţie personală” cu Donald Trump. Casa Albă a răspuns că va dialoga „cu plăcere” cu preşedintele Venezuelei, însă doar atunci „când democraţia va fi restaurată” în această ţară.

Maduro, a cărui popularitate se află la cel mai scăzut nivel, candidează la un nou mandat în alegerile prezidenţiale anticipate din 22 aprilie.

La rândul său, opoziţia ar urma să anunţe marţi decizia de a boicota acest scrutin, potrivit unor surse din cadrul coaliţiei de opoziţie. Ea susţine că se teme de posibilitatea ca Maduro să-şi menţină puterea prin fraudă, autorităţile electorale venezuelene fiindu-i favorabile.